Den 15 måneder gamle Tobias blev sidste sommer mishandlet til døde.
Den 15 måneder gamle Tobias blev sidste sommer mishandlet til døde. Foto: privat
Der gik et gys gennem retssal 10 i Sønderborg, da anklageren her til formiddag slukkede lyset og afspillede en rekonstruktion af Tobias' død. På videoen kunne man se den 29-årige stedfar, RW, gå rundt med en dukke i hjemmet i Øster Højst ved Løgumkloster, og beskrive 15 måneder gamle Tobias' sidste timer. 

- Jeg er i kælderen, da jeg hører et gok. Jeg ser ikke, hvad der sker, men jeg finder Tobias liggende på gulvet, og kan se, at han har slået hovedet. Han var fjern i blikket, og jeg kunne ikke rigtig få kontakt med ham. Han græd ikke, forklarer RW.

Om det var RWs beskrivelse af den efterfølgende mishandling eller den uhyggelige og følelsesforladte måde han beskrev det på, der fik flere af de tilstedeværende i retten til at bryde ud i gråd skal være usagt. Men sikkert er det, at de følgende minutter var yderst ubehagelige at overvære.
   
- Jeg begyndte at blive frustreret. Jeg prøver at daske til ham, nive ham i øret, nive ham i armene og i benet, Der er ingen reaktion. Han kigger på en, men han er fraværende, fortsætter han på videoen uden at fortrække en mine.

Han gjorde det for at få liv i den lille dreng. 
 
- For at få en reaktion ville jeg prøve at svinge ham lidt. Jeg holdte ham i armene men jeg svingede, men så røg hans hoved bagud. Så jeg tog fat under armene og svingede. Det gjorde jeg i tre minutters tid. Jeg ruskede ham også lidt og bed ham i kinden, siger han på videoen, mens også Tobias' mor MT bryder ud i gråd i retten. 

Da RW er færdig med at beskrive de dramatiske sidste timer af Tobias lille liv, fortæller han, at han opfordrede MT til ikke at ringe efter lægen og herefter selv tog ud til en kammerat. Han kom hjem igen klokken fem om natten. Det var først næste morgen, at det gik op for ham, at Tobias var død, hævder han.

Obduktionen fandt 80 skader på kroppen af Tobias heriblandt flere slag på hoved og krop, hvilket medførte hjerneødemer og kraniebrud. Den afdøde dreng havde samtidig hele 30 bidemærker, et brækket lårben og en brækket arm.
  
Retssagen mod parret, der har siddet varetægtsfængslet siden et grundlovsforhør 19. juli 2011, startede ved retten i Sønderborg mandag. De er begge sigtet efter straffelovens paragraf 245 og 246 for at have udøvet vold af særlig grov og farlig karakter.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.