En 48-årig mand blev søndag morgen kørt til Kolding Sygehus med en dødelig høj promille på 5,7. Kort efter forlod manden hospitalet og drak en ny flaske vodka.
En 48-årig mand blev søndag morgen kørt til Kolding Sygehus med en dødelig høj promille på 5,7. Kort efter forlod manden hospitalet og drak en ny flaske vodka. Foto: SVEN NACKSTRAND

En 48-årig mand blev søndag morgen kørt til Kolding Sygehus med en dødelig høj promille på 5,7. Kort efter forlod manden hospitalet og drak en ny flaske vodka. Hel exceptionelt høj promille, mener overlæge.

- Den 48-årige mand blev indlagt med en promille på 5,7, men efter noget tid besluttede han sig for at gå hjem og drikke videre, siger vagtchef ved Sydøstjyllands Politi Martin Rasmussen til bt.dk. Ifølge politiets oplysninger købte manden et par flasker vodka på vej hjem, og drak knap en flaske, før en kammerat på bopælen fandt den 48-årige bevidstløs.

En ambulance blev atter tilkaldt og kørte manden på sygehuset. Her vågnede han igen og gjorde antræk til at ville forlade hospitalet for at drikke videre.

- Havde han drukket videre, så var han altså død. Derfor blev han tvangsindlagt til afrusning på baggrund af helbredsmæssige årsager, siger vagtchefen. Den 48-årige er ifølge politiet nu uden for livsfare.

Normalt giver en promille på over tre risiko for bevidstløshed og koma. En promille på fire og derover kan være livsfarligt.

- Det er meget sjældent, at vi ser nogle med så høj en promille, siger klinisk overlæge ved Center for Misbrugsbehandling og Pleje, Christian Hvidt. Han har kun en gang selv behandlet en person med en promille på over fem.

Når nogle personer kan overleve en så høj promille, så skyldes det ifølge overlægen formentlig toleranceudvikling. Et længerevarende misbrug af alkohol kan føre til toleranceudvikling, hvor man kan tåle mere og mere, og bliver mindre fuld af den samme mængde alkohol.

- Han må være hel exceptionel tolerant, altså kan tåle rigtig meget, hvis han har været i stand til at kunne forlade hospitalet med en promille på over 5. Man kan normalt ikke slippe godt fra en promille på over 5 – man skal have indtaget alkohol i længere tid for at kunne tåle det, siger Christian Hvidt.

Christian Hvidt forklarer, at det ofte ikke er selve alkoholen, der slår ihjel, men følgevirkninger af drukken. Det kan f.eks. være trafikulykker, eller at man opholder sig i ekstrem kulde uden at reagere på det.

Sydøstjyllands Politi har tidligere haft kontakt til manden i forbindelse med hans drikkevaner.


Fakta: Det betyder din promille

Rusvirkningen af alkohol indtræder efter 5-20 minutter. Følgende symptomer opstår når man drikker:

0,2 promille: Øjets evne til hurtigt at fokusere og omstille sig fra lys til mørke forringes.

0,5 promille: Evnen til på en gang at opfatte situationer og samtidigt udføre præcise bevægelser forringes. Synsvinklen indsnævres.

0,8 promille: Man får nedsat koordinationsevne og øget reaktionstid.

1,0 promille: Opmærksomheden og koncentrationsevnen er svækket. Man begynder at blive træt og får nedsat balance og bevægelsesevner.

1,5 promille: Man får udtalt forringet bevægelsesevne og talebesvær. Centralnervesystemet har fået nok (og maven sikkert også).

2,0: promille: Udtalte forgiftningssymptomer, manglende selvkontrol.

3,0 promille: Man har manglende kontrol med for eksempel urinblæren og kan blive bevidstløs.

4,0 promille og derover: Bevidstløshed og livsfare.

Kilde Netdoktor

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.