Der stjæles værktøj og materialer for millioner fra danske byggepladser.

Borehamre, vinkelslibere, elsave, industristøvsugere.

Værktøj og byggematerialer for millioner af kroner bliver stjålet fra danske byggepladser, og særligt værktøj er blevet tyvenes nye guld.

Det sker, i takt med at vi er blevet bedre til at sikre vores hjem mod indbrud, og banker og forretninger i stigende grad ikke længere ligger inde med kontanter.

Så mens byggeboomet er i fuldt sving, har kriminelle også travlt med at tømme byggepladserne, så håndværkere ofte må møde op om morgenen til en plads, der er ryddet for værktøj.

Den 47-årige VVS-installatør Søren Frederiksen, som driver firmaet Christiansen & Andersen i Brønshøj med 18 ansatte, er en af mange, som er hårdt ramt af tyvenes hærgen. Han har i sin tid som selvstændig fået stjålet for et millionbeløb.

Senest blev hans virksomhed ramt af indbrud i dels en ellers forsvarligt aflåst skibscontainer på en byggeplads på Amager, dels tre firmabiler, der også blev tømt for værktøj. På få dage mistede han for 600.000 kr. Det er naturligvis forsikret, men frustrationerne sidder næsten uden på tøjet hos håndværksmesteren:

»Jeg er normalt ret hårdfør og meget positiv af natur, men det her har næsten væltet mig af pinden. Det koster så meget tid og energi at komme ovenpå igen, og når skaden så bare gentager sig, føler man sig magtesløs. Vi har gjort meget ud af at sikre os med alarmer, overvågning og så videre, men nu tager vi altså skridtet videre og dna-mærker alle vores ting, i håbet om at det kan holde tyvene væk,« siger Søren Frederiksen.

SE VIDEO MED SØREN FREDERIKSEN HER OG LÆS HELE HISTORIEN I BT MANDAG