Rebild Kommune i Nordjylland blev allerede i 2006 alarmeret om mistanke om incest i den 55-åriges familie. Indtil mandens anholdelse i 2006 er kommunen blevet underrettet adskillige gange.

Kort tid efter den 55-årige incest-tiltalte mand flyttede til Skørping i Rebild Kommune i Nordjylland i 2005, blev kommunen første gang alarmeret om mistanke om incest i familien. Det fortæller direktøren i Børn og Unge i kommunen.

- Det er en familie, som vi har kendt i nogle år. De flyttede til kommunen omkring 2005, og der har vi haft med dem at gøre og arbejdet med dem og støttet familien. Omkring 2006 får vi så en underretning om, at der kan være tale om seksuelt misbrug, og den går vi til politiet med, siger Søren Kjær, der er direktør med særligt ansvar for blandt andet Børn og Unge i Rebild Kommune.

Den 55-årige er nu tiltalt for særdeles grove og ydmygende sexovergreb på i alt ni børn, hvor af syv er hans egne, i en periode på 16 år.

LÆS OGSÅ:

Politiet vælger ikke at rejse sigtelse mod den 55-årige i 2006, men efterfølgende får Rebild Kommune flere underretninger, hvor kommunen i flere tilfælde går til politiet med mistanken.

Hvor mange underretninger til kommunen vedrørende den 55-årige, der er tale om, vil Søren Kjær ikke fortælle, men han siger, at ’der har været adskillige’ mellem 2006 og 2010. De stammer primært fra lærere, pædagoger og andre voksne, som har arbejde professionelt med børnene i familien.

Alligevel skulle der gå fire år, før den nu 55-årige mand blev anholdt i september 2010. Men Rebild Kommune har ikke handlet forkert, mener Søren Kjær.

- At han ikke er blevet anholdt før, er en politimæssig afvejning. Som kommune har vi grebet ind med de foranstaltninger, som vi har kunnet sætte ind med. Når politiet er inde over og har vurderet, at der ikke er grundlag for sigtelse, kan vi jo ikke stille os som myndighed og forlange, at manden bliver anholdt, siger Søren Kjær.

LÆS OGSÅ:

Men I har vel mulighed for at fjerne børnene fra hjemmet, hvis I har mistanke om incest og mistanke om, at børnene ikke trives?

- Når vi får en underretning, laver vi en undersøgelse. Vi sætter i værk med de ting, som vi kan, og vi har ikke været tilbageholdende med at sætte de dele i værk. Vi skal vurdere, om der er grundlag for at lave en tvangsfjernelse. Det har været vurderingen og dokumentationen, der har gjort, at der ikke er fundet en tvangsfjernelse til her. Set fra kommunens side, har der kun været tale om mistanke og ikke om viden. Hvis der havde været tale om viden, havde vi selvfølgelig sendt den viden videre til politiet, siger Søren Kjær, der dog erkender, at kommunen måske har overset vigtige signaler i familien.

- Vi må granske os selv og se, om der har været nogle tegn, som vi burde have grebet ind overfor, siger han.

LÆS OGSÅ:

- Der er jo ingen børn, der skal udsættes for det her. Vi er meget berørte af det, og synes jo, det er forfærdeligt, at det er sket. Vores fokus er at hjælpe børnene, så godt som overhovedet mulig.

Statsadvokaten for Nord- og Østjylland ønsker ikke at kommentere på, hvorfor politiet først i 2010 skred til anholdelse trods de mange anmeldelser.

- Vi kan ikke udtale os om den nærmere kontakt med familien, da det er en del af bevisførelsen, siger vicestatsadvokat Michael Møller Hansen.

Anklageren i sagen kræver den 55-årige mand idømt en forvaringsdom. Den voldtægtstiltalte fars sag skal behandles af Retten i Aalborg, der indleder sagen 13. februar. Den ventes dom 22. marts.