Imam i omstridt moskée rasede mod de muslimer, der tager afstand fra prædiken om drab på jøder

Den meget omtalte Al-Faruq-moskée Nørrerbo var fyldt til bristepunktet med børn og voksne, da der i går blev indkaldt til fredagsbøn. Moskeen har været i stormvejr efter afsløringen af en video fra 31. marts i år, der viser en af moskeens imamer, Mundhir Abdallah, citerer en passage fra haditherne (islamisk skriftsted red.), hvor der opfordres til drab på jøder.Oversat til dansk lyder citatet blandt andet:

»Dommedag kommer ikke, førend muslimerne bekæmper jøderne og dræber dem. Jøderne vil gemme sig bag klipper og træ, men klipperne og træerne vil sige: Oh, muslim, Oh Allahs tjener, der er en jøde bag mig, kom og dræb ham.«

Det Jødiske Samfund har valgt at politianmelde imamen, da de mener, at hans prædiken er en opfordring til at begå drab på jøder. Sagen har også vagt forargelse på Christiansborg, hvor politikerne står i kø for at fordømme imamen.

En repræsentant for moskeen inviterede høfligt BT inden for til fredagsbønnen, hvor der dog på ingen måder blev taget afstand. Tvært imod forsvarede imamen Chadi Freidh forsvare sin imamkollega i en prædiken, der blev holdt på dansk foran de mange tilhørere. Chadi Freidh slog fast, at citatet blev fremhævet i en kontekst, der handlede om "Israels besættelse af Palæstina". Det var ikke møntet på danske forhold.

»Medierne går i selvsving og politikerne forsøger at tvinge muslimerne til tavshed«  sagde han i sin prædiken.

Han tordnede også mod de muslimer, der tager afstand fra imam-kollegaen Mundhir Abdallah citeren sf de islamiske skrifter.

»En retskaffen muslim, en bevidst muslim vil modsætte sig politikernes intimidering af muslimerne og deres forsøg på at forhindre muslimerne i at referere fra de islamiske tekster, deres forsøg på at sekularisere muslimerne og forhindre dem i at gøre islam til referencen. Referencen der fastlægger løsninger, også af militær karakter,« sagde  Chadi Freidh.

Da prædikenen var slut, forlod de fleste tilhører moskeen. Herefter gik Mundhir Abdallah selv på talerstolen og råbte en prædiken på arabisk, som vi desværre ikke har haft mulighed for at oversætte.Den omdiskuterede imam ønskede heller ikke selv at tale med BT.

Ude foran moskeen i Heimdalsgade på Nørrebro, var meningerne om imamen delte.

»Jeg blev vred, da jeg hørt det i radioen. Det skader alle os andre muslimer som mig, der ikke har de holdninger,« sagde en ung mand, som ikke ønskede sit navn i avisen.

Ved siden af Masjid Al-Faruq-moskeen ligger et populært bageri, og mange af bagerens kunder er muslimer. BT talte med flere der udtrykte stor frustration over moskeen og imamens udtalelser.

»Deres holdninger er helt gak-gak. De er ikke muslimer - de er ekstremister. Det er et lille lukket miljø, ligesom Indre Mission. Jeg er også muslim, og jeg sympatiserer ikke med de holdninger, så jeg håber ikke I generalisere,« sagde 62-årige Yoseph Kababo der gik forbi moskeen med en stor kasse med brød.

Han blev afbrudt af en vred mand, der stod ved indgangen til moskeen og råbte på arabisk.

»Han siger, at jeg ikke skal tale med jer,« oversatte Yoseph Kababo.

Den unge mand ville først ikke tale med BTs reporter, men efter lidt diskussion åbnede han op for posen:

»Medierne og politikerne tager et citat ud af en kontekst og pisker en stemning op. I kører en hetz mod os muslimer. Det citat er ikke en opfordring til at dræbe jøder på gaden i København. Hvis jeg skal gribe til våben mod jøder er det mod zionisterne, der har besat Palæstina,« sagde den unge mand, der ikke ville sige sit navn, men fortalte, at han havde palæstinensisk baggrund.

Det store fremmøde til fredagsbønnen vidner om,  at medieomtalen også har virket som god reklame for moskeen. Abdel Belhadj, en 58-årig muslim, fortæller til BT, at han ikke tidligere har besøgt Masjid Al-Faruq, men at han blev nysgerrig, da han hørte om imamens prædiken i nyhederne.

»Han har fortolket citatet, og jeg tror ikke, det skal forstås bokstaveligt. Men det er et uheldigt citat at komme med i en tid, hvor der er unge som bliver radikaliseret og laver terror,« siger Abdel Belhadj.