Data om 350.000 kunder blev ulovligt opbevaret i Ilvas arkiver. Forseelsen koster en bøde på 100.000 kroner.

Møbelkæden Ilva idømmes en bøde på 100.000 kroner for at opbevare data om sine kunder i strid med databeskyttelsesloven, de såkaldte GDPR-regler, der er vedtaget af EU.

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse efter domsafsigelsen ved Retten i Aarhus. Det er den første sag af sin art mod en virksomhed.

Datatilsynet havde indstillet virksomheden til en bøde på 1,5 millioner kroner, og dermed er dommen altså langt fra målet.

Anklager Jan Østergaard fra Østjyllands Politi fortæller til Ritzau, at retten har lagt vægt på, at forseelsen skete uagtsomt og ikke forsætligt.

Desuden brugte retten et andet udgangspunkt for fastsættelsen af bøden, end anklagemyndigheden og Datatilsynet ønskede.

Anklagemyndigheden mente, at bøden skulle fastsættes ud fra omsætningen i Jysk-koncernen, som Ilva er en del af. Men Retten i Aarhus mente, at bøden skulle være proportionel med omsætningen i selve møbelkæden Ilva.

Da omsætningen i Ilva er væsentligt mindre end i Jysk-koncernen, blev bøden også langt mindre end de 1,5 millioner kroner.

- Vi er faktisk tilfredse med dommen, som er meget grundig, og rettens begrundelse er udførlig.

- Vi er tilfredse med, at der er sket domfældelse, men det er klart, at vi skal overveje, om sagen skal tages videre til landsretten, da bøden er langt lavere, end det vi gik efter, siger Jan Østergaard til Ritzau.

Både anklagemyndigheden og Ilva har bedt om tid til at overveje, hvorvidt sagen skal ankes.

Mens Jan Østergaard ønsker er en hårdere straf for den ulovlige opbevaring af kundernes data, vil Ilva frifindes.

/ritzau/