Tre frifundne tiljublet af vennerne. Klapsalverne bragede fra fremmødte Bandidos-rockere og deres unge sminkede, platinblonde kærester i Østre Landsrets 1. afdeling i går eftermiddag.

 • Se TEMA: Rockerdrabet

  Det kostede på stedet den store og nygifte Bandidosrocker Jan Bachmann en rettergangbøde på 5.000 kr., som en vred retsformand, landsdommer A.F. Wehner på stedet idømte den store mand fra Bandidos, fordi han startede den håndfaste jubel.

  En anden rockertilhænger i sort bøllehat nægtede og blev straks sigtet for at forstyrre retshandlingen. Rockerjublen brød ud, da de tre tiltalte for medvirken og planlægning af drabet på eks-Bandidospræsidenten Claus Bork Hansen blev frifundet af et enigt nævningeting.

  Til gengæld blev den 41-årige Jens Christian Thorup som den eneste af de fire tiltalte kendt skyldig og idømt livsvarigt fængsel for likvideringen af Claus Bork Hansen.

  Tilhørerpladserne i Østre Landsrets var besat med typer, der lignede en lang udskrift af kriminalregistret. Fuldgyldige Bandidos-rockere og deres håndlangere m/k. Alle måtte opgive CPR-nummer og vise billedlegitimation, før de blev lukket ind i retssalen.

  En af de kontrollerende politielever stoppede én i døren og bad om billedlegitimation. »Jeg er jo en tiltalt mand, så jeg må gerne komme ind,« svarede manden. Og dét var rigtigt, for det var den tiltalte Karl Martin Thorup, der kort tid efter blev pure frifundet for alle anklager, mens hans storebror blev dømt.

  Klokken 13.25 blev alle de tre frifundne sat på fri fod. Der var store knus fra de fremmødte kærester og en bølge af rygklapperi og brutale sympati-dunk i ryggen til de frifundne fra de fremmødte venner, med tatoveringer på halsen og knivstik-ar i ansigtet. Alle banditterne slog rundkreds om de frifundne og sendte onde øjenkast til presse og politi.

  Lige minus den muntre fremtrædende Bandidosrocker Kent Sørensen, med kælenavnet »Kemo«. Han havde sin natur tro muntre og usædelige kommentarer til alle, alt imens han krammede sin unge blonde kæreste, der trofast har fulgt de mange retsdage. Hun fik også en rød socialdemokratisk enkelt-rose i dagens festlige anledning.

  Anledningen til retssagen har ellers været alt andet end festlig. Det var likvideringsdrabet på Claus Barrit Bork Hansen der skete på hjørnet af A.F. Beyers og Morsøvej i Vanløse 21. marts 2001.

  Hér omringede fire mænd Bork Hansen og hans kæreste og likviderede ham med 19 pistolskud og fem til syv skud med en pumpgun. Kæresten slap udskadt.

  Motivet til drabet var angiveligt, at den tidligere Bandidos-præsident i Hedehusene havde taget kontakt om et nært samarbejde med Hells Angels støttegruppen Red & White, samt at han skulle have udpeget den nu frifundne bror til den livstidsdømte Jens Christian Thorup, Karl Martin Thorup, som stikker for politiet.

  Livstidsdommen og de tre frifindelser var kulminationen på nævningetinget, der har kørt siden 25. februar. Selv om politiet med sikkerhed ved, at der var fire mand i likviderings-kommandoen blev Jens Christian Thorup dømt som den eneste.

  Han var grundet sin psykiske sygdom, depressioner og skizofreni, ikke til stede i retten under domsafsigelsen. De 12 nævninger og de tre landsdommerne, A.F. Wehner, M. Stassen og H. Wåben besluttede også, at den dømte skal være indlagt på et psykiatrisk hospital, da retslægerådet har fastslået, at han er sindslidende.

  Han skal blive på hospitalet, indtil han er rask og kan komme til at afsone dommen i et almindeligt fængsel. Men jagten på de uidentificerede mordere forsætter:

  »Drabssager forældes aldrig, og det gør den hér så heller ikke. Dette skal nu drøftes nærmere med Københavns politi, men vi har lært af sagen, at vi skal have flere konkrete beviser,« siger anklager Karen Inge Baast.

  Livstidsdommen til Jens Christian Thorup får nu en ubehagelig konsekvens for den kendte showmand Peter Bindner fra PB Action. Da han blev afhørt som vidne i retssagen, gav han den nu dømte et helt enestående alibi.

  Bindner hævdede i retten, at han vinkede til sin mangeårige ven i Købmagergade kun 15 minutter før drabet i Vanløse. Det forventes nu, at Peter Bindner bliver sigtet for falsk forklaring i retten, så han kan se frem til to måneders ubetinget fængsel. »Den sag vil vi kigge nærmere på,« sagde anklageren i nævningetinget, vicestatsadvokat Karen-Inger Bast til B.T. efter dommen.

  Hun var forundret over de tre frifindelser og pegede på årsagen - en udpræget angst og ulyst til at udtale sig hos mange vidner. Vidner forsvandt og kunne ikke indkaldes og andre fik et pludseligt hukommelsestab.

  »Det har præget sagen, men det er aldrig spildt arbejde, når man får en person dømt for et brutalt likvideringsdrab. Der er nu kommet et navn og et ansigt på den ene af morderne, og det synes jeg er godt,« sagde Karen Inger Bast efter dommen og frifindelserne.

  Den kommende Højesteretsdommer, advokat Thomas Rørdam - som var advokat for den frifundne »Kemo«, der var tiltalt for at have planlagt drabet - var ikke forundret over frifindelserne.

  »Jamen det var da den eneste rigtige dom. Nævningerne fulgte retsformandens retsbelæring. Og alt i alt var det en sag, hvor der manglede beviser og udelukkende var tale om en kæde af indicier,« sagde Thomas Rørdam efter frifindelsen af hans klient.

  Efter de tre frifindelser drog hele banden af synligt opstemte Bandidos-rockere sammen med piger og venner til Nyhavn for at fejre den store dag for hele banden.