Lyt til artiklen

Joanna Palani risikerer en sigtelse for terror, hvis hun deltager i krig i Syrien. Men på Facebook bliver hun hyldet for sit mod.

Det er nemlig ulovligt at gå i krig mod Islamisk Stat, sådan som Joanna Palani tilsyneladende gør. Hun skriver selv på facebook, at hun kæmper mod IS, Tidligere har hun sagt, at hun ville tilslutte sig YPG, som er en gren af PKK, der er på EU og USAs terrorlister. Derfor risikerer hun en sigtelse for terror, hvis hun kommer hjem og vitterligt har deltaget i kamp for PKK.

Det er imidlertid svært for politiet at stoppe unge, der gerne vil af sted i krig.

Politi har haft kontakten til pigens forældre, der bor i Nordjylland. Politiets udfordring er, at man ikke kan tvinge krigslystne unge til at blive hjemme, forklarer Ted Andersen, der er leder af den kriminalpræventive afdeling ved Nordjyllands Politi.

- Hvis man er over 18 år og ikke konkret går ud og siger, at man vil slå nogen ihjel, så kan vi ikke forhindre folk i at tage af sted, siger han.

Til gengæld kan der vente strafferetlige konsekvenser når man kommer hjem. Og de er de samme, somhvis man vælger at kæmpe for Islamisk Stat.

- Princippet er det samme. Der kan jo være strafferetlige konsekvenser, hvis man begiver sig i krig for en terrororganisation, siger han med henvisning til, at PKK står på EUs liste over terrororganisationer.

Til trods for at Joannas Palanis krig mod Islamisk Stat er ulovlig, bliver hun hyldet som en helt på Facebook. Ikke kun af herboende kurdere, men også af mange etniske danskere.

- Respekt herfra. Modig ung kvinde med de rette værdier i rygsækken. Håber hun overlever og IS får en røvfuld!, lyder en af mange positive kommentar på BTs facebook-side.