Spørgsmål: Hvis man bliver stoppet for promille/spirituskørsel og blæser i »ballon«, vil en blodprøve så vise en højere eller en lavere promille? Eller er det forskelligt?

Eller er det forskelligt?

Sten Jensen, Helsingør

Svar: Hej Sten. Politiet bruger ikke længere »balloner«, men elektroniske alkometre, der viser promillen på et display, når testpersonen har pustet i det.

Alkometertesten er kun vejledende for politiet. Dén afgør, om en bilist skal anholdes som sigtet for promille/spirituskørsel. På politistationen tager en læge så en blodprøve, og dén er afgørende for sagens udfald. Blodprøven analyseres på et Retsmedicinsk Institut og er den sikreste promille-analyse.

Det har været diskuteret at indføre nye elektroniske alkometre, der skulle være så sikre, at de kan erstatte blodprøven. Men det er hidtil blevet forkastet af hensyn til retssikkerheden.

Når politiet sammenligner resultaterne fra de alkometre, der bruges i dag, og resultaterne af blodprøverne, så viser det sig, at alkometrene faktisk er ret præcise.

Der kan være en usikkerhed på alkometrene, hvis bilisten lige har drukket alkohol. Så må man vente fem minutter og tage en ny test.

Alkometeret har også en vis usikkerhed, når der er tale om en »anden-dags brandert«, hvor en person har ligget og sovet nogle timer efter en våd aften og så kører bil. I de tilfælde har alkometeret en tendens til at vise en mindre promille end blodprøven.