I visse tilfælde er det i orden at begå selvtægt, siger 46 procent i ny måling. Ekspert mener, at den høje andel blandt andet skyldes konsekvenserne af politireformen.

Hver anden dansker mener, at det er i orden en gang imellem at tage loven i egen hånd og udøve selvtægt. Det viser en måling, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Kristeligt Dagblad.

Her siger 46 procent, at det er i orden i visse tilfælde at begå selvtægt. Otte procent fortæller i målingen, at de selv har begået selvtægt.

Jørgen Dalberg-Larsen, professor i retssociologi ved Aarhus Universitet, forklarer den høje accept med, at politireformen i 2007 har ført til stor kritik af politiets indsats, og at der er en række eksempler på borgere, der har følt sig utilstrækkeligt hjulpet.

»Det er netop, når folk mener, at loven ikke slår til, at der typisk bliver begået selvtægt. På den lidt længere bane er det også nemt at forestille sig, at bølgen af særligt amerikanske voldsfilm, hvor selvtægt bliver glorificeret, har påvirket den almindelige opfattelse af, hvornår det er i orden at sætte sig ud over loven,« siger Jørgen Dalberg-Larsen til Kristeligt Dagblad.

Søren Flinch Midtgaard, lektor ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet, beskæftiger sig med den etiske og moralske begrundelse af love og politikker. Han mener, det er bemærkelsesværdigt, at næsten halvdelen af danskerne finder det acceptabelt for eksempel at angribe og såre en indbrudstyv.

»Det kan måske ses som udtryk for en lidt grov retfærdighedsopfattelse, der går på, at hvis man bryder ind i andre folks hjem eller butikker, så ’har man fortjent det<saxo:ch value="226 128 153"/>, hvis offeret forsvarer sig og måske endda straffer én,« siger han til Kristeligt Dagblad.