For knap en måned siden traf 37-årige Malene Staal en drastisk men meget velovervejet beslutning. Hun valgte at rejse til det sydeuropæiske land Makedonien og kidnappe sine to børn.

Men missionen gik ikke som planlagt. Det lykkedes kun den danske mor at få sin søn med sig tilbage. Og i dag sidder hun fortvivlet tilbage i Danmark, mens datteren stadig er flere hundrede kilometer væk.

- Jeg vågner grædende op om natten, fordi jeg bliver ved med at se samme billede for mig. Et billede, der minder om en beretning, jeg læste efter tsunamien i Thailand, hvor en svensk mor røg ned under bølgerne og havde sin søn i den ene hånd og sin datter i den anden. Hun blev nødt til at give slip på en af dem, hvis de ikke alle sammen skulle dø, og det er på mange måde, sådan, jeg føler det, siger Malene Staal, der tidligere på året stod frem i BT og andre medier i forbindelse med i TV2-programmet ’De bortførte Børn’.

Her tog hun med værten Janus Nabil Bakrawi til Makedonien i håbet om, at tv-holdet kunne få børnene hjem. Da det ikke lykkedes, valgte hun i stedet at tage sagen i egen hånd. Og siden november har hun med hjælp fra kæresten Steffen Reinhardt været flere gange i Makedonien for at planlægge kidnapningen.

Havde sikkerhedsvagter

- Vi har holdt øje med min eksmand via en gps og et kamera i hans bil, så vi kunne finde ud af hans gøren og laden, og hvem han hang ud med. Han har hele tiden haft sikkerhedsvagter på, så ingen kunne komme i nærheden af børnene. Og han har aldrig ladet børnene været ude at lege samtidig, siger hun og fortæller, at det var på en tur i marts, at de sidste planer faldt på plads. Og i maj valgte hun så at gribe til.

- Jeg kan godt forstå, at det kan lyde meget voldsomt, men for mig var det vigtigt, at alt var planlagt til mindste detalje, for der måtte ikke gå noget galt, og jeg ville under ingen omstændigheder have, at der var vold indblandet af sikkerhed for børnene. Jeg ville heller ikke kunne retfærdiggøre over for mine børn, hvis der skete deres far noget, siger hun og understreger, at selv om kæresten var med til at planlægge kidnapningen, var han ikke med til at udføre den. Det skyldes, at et af eksmandens argumenter for at beholde børnene i Makedonien hele tiden har været, at Malene Staals danske kæreste er medlem af rockergruppen Bandidos. Og ifølge Malene Staal har hun på intet tidspunkt ønsket at blande hans medlemskab ind i sagen.

Støtte og idémand

- Jeg har ikke kunne klare alt det her, hvis det ikke havde været for Steffen. Han har været min faste støtte, og han var også idémanden bag turen til Makedonien. Men Bandidos har og skal aldrig være en del af det her. Det er noget, Steffen er medlem af på hobbyplan, men herhjemme er vi en helt almindelig dansk familie, og det skal vi blive ved med at være, siger hun og erkender, at det nemmeste ville have været at få en flok rockere til at tage med derned og hente børnene.

- Så kunne de smadre døren ind og tage dem med. Men hvem skulle så samle mine børn op bagefter? I stedet ville jeg gerne gøre det på en så ordentlig måde som overhovedet muligt, siger hun.Planen var derfor, at børnene skulle hentes fredag den 31. maj. Her var Milos på legepladsen uden overvågning, mens Anastasija skulle til sin ugentlige basketball-træning.

- Jeg sad i bilen tre/fire meter fra Milos. Da Anastasija kommer ned på gaden, går jeg ud af bilen for at tage begge børn. Milos genkender mig med det samme, og i det samme kommer to vagtbiler over til Anastasija for at følge hende til træning. De har ikke set mig, så jeg overvejer, om jeg skal trække mig og komme tilbage på et andet tidspunkt. Men da Milos har set mig, bliver jeg nødt til at tage ham med mig. Det hele foregår egentlig stille og roligt, og vi kører derfra, uden der er nogen, der har set os, siger hun.

Malene Staal fik hjælp af to venner, som hun forsikrer ikke har noget med Bandidos at gøre.

- De har aldrig været straffet og har intet med rockermiljøet at gøre. Det eneste de gjorde, det var at køre bilen, siger hun. Efter kidnapningen kører de fire til et af nabolandene for at mødes med Malene Staals kæreste og deres fælles barn, Freja på halvandet år. I alle 17 måneder har Malene været i kontakt med børnene over Skype, og hun får også hurtigt fat i Anastasija, der ikke havde set sin mor, men som hurtigt har fundet ud af, at hendes bror var væk.

Var desperat

- Min værste tanke er, at hun tror, at jeg kun var dernede for at hente Milos hjem. Hendes far vil ikke lade mig tale med hende alene, så jeg kan ikke forklare hende, hvad der er op og ned, og at jeg kommer efter hende, så snart jeg kan, siger hun.

Mens hun fortæller historien, siger hun flere gange, at hun godt kan forstå, hvis det lyder meget voldsomt. Og hun er heller ikke sikker på, at alle kan forstå, at hun valgte at gribe til selvtægt.

- Men jeg var til sidst så desperat. Jeg har hele tiden haft fuld forældremyndighed over børnene, og selv om Makedonien skal udlevere børnene ifølge Haag Konventionen, så har de nægtet, og den danske regering har ikke formået at hjælpe mig. Så derfor så jeg ingen anden løsning. Og når man så samtidig taler med ens børn, og de er ulykkelige og bare vil hjem, siger hun.

Tilbage i Danmark er Milos begyndt i en ny skole. Ifølge Malene Staal er han faldet hurtigt til, han leger med de andre børn, og hun har sørget for, at skolepsykologen holder øje med ham.

- Vi er meget opmærksomme på hans trivsel. Han savner selvfølgelig sin søster, men vi har lavet den aftale, at hvis han ikke er glad for at være her, så må han til hver en tid rejse ned til sin far, siger hun.

Den 4. juli skal Malene Staal og eksmanden mødes i retten i Danmark. Her skal der tages stilling til, om Malene Staal beholder den fulde forældremyndighed.

- Jeg frygter selvfølgelig, at dommeren giver mig Milos, og min eksmand får Anastasija, fordi hun stadig er dernede, og fordi hun har været der så længe nu. Det vil være så frygteligt, for så vil han ikke kun blive belønnet for at bortføre sine egne børn, så vil børnene også blive splittet for evigt.

BT har talt med børnenes far, Vojo Mojsic.

Din ekskone har forældremyndigheden over jeres to fælles børn. Hvorfor har du alligevel valgt at holde dine børn væk fra Danmark:


- Mine børn er født i Makedonien, de boede de første 3 år af deres liv i Makedonien, deres første sprog var, og er, stadig makedonsk. Vi blev gift i Makedonien, hvor jeg har forældremyndigheden. Og vi blev senere skilt i Danmark, hvor Malene fik midlertidig forældremyndighed over børnene, og nu må det være op til domstolene igen at vurdere, hvad der er bedst for børnene (parret skal mødes i retten i Danmark den 4. juli, hvor der skal tages stilling til forældremyndigheden).

Går jeres uvenskab ikke ud over børnene? Burde børnene ikke komme i første række?

- Det var derfor, jeg flyttede børnene væk fra deres mor. Hendes kæreste er Bandidos-rocker, og hun skylder mange penge væk. De er ikke gode forbilleder for mine børn.

Andre læser også