Ejere af nu aflivede hunde har modtaget gigantregning på 240.000 kr. for dyrenes tvungne ophold på pension, mens retten afgjorde sag

240.000 kroner.

Så enormt et beløb lyder den samlede regning på, som to fynske hundeejere, Anders Bruun og Søren Bruun, netop har modtaget fra Fyns Politi.

Det store krav er fremsendt til de to med en halvdel til hver for deres elskede hunde Frigg og Marleys ophold på hundepension gennem tre år og to måneder. Et ophold, som vel at mærke har været alt andet end ejernes eget ønske, men som blev påtvunget ejere og hunde, efter Frigg og Marley i september 2014 blev afhentet og konfiskeret af Fyns Politi.

Det skete, fordi en unavngiven borger havde henvendt sig til ordensmagten og indgivet anmeldelse om, at Frigg og Marley formentlig var blandt de 13 hunderacer, som er ulovlige i Danmark.

For halvanden måned siden afgjorde landets øverste retsinstans, Højesteret, efter et maraton-langt juridisk tovtrækkeri, at de to hunde - måske - havde en snert af ulovligt blod i årerne.

De blev derfor dømt til aflivning og måtte lade livet samme dag, og nu har politiet så opgjort omkostningerne for, at etaten selv har placeret hundene i ”varetægtsfængsel”, mens sagen har kørt ved først Østre Landsret og siden ved Højesteret.

»Vi vidste godt, at der på et eller andet tidspunkt nok ville komme en regning, men vi har ikke kendt beløbet før nu. Nu har vi nogle dage til at finde ud af, om vi vil klage over det her krav. Det har vi ikke afgjort endnu. Jeg er studerende og har overhovedet ikke alle de penge, politiet siger, de skal have. Så hvis det ender med, at vi vælger at betale, må det blive en afdragsordning for mit vedkommende. Så må det blive noget med 150 kroner om måneden, og så må det jo fortsætte, indtil jeg bliver meget, meget gammel,« siger 31-årige Anders Bruun.

»Jeg synes, det er sørgeligt, at Højesteret i november kom frem til, at Frigg og Marley skulle aflives. Det var hårdt, og jeg er selvfølgelig ked af, at sagen endte, som den gjorde. Men selv om vi nu har fået en stor regning oven i, så er jeg alligevel glad for, at vi kæmpede kampen. Det har jo hele vejen igennem været en principsag, og jeg tror på, at med al den debat, der har været om hundeloven på grund af sagen, så vil det på sigt være med til at skubbe på, at lovgivningen bliver ændret,« siger Anders Bruun, som er udlært tømrer og til februar begynder på bygningskonstruktør-uddannelsen.

Charlotte Andersson, formand for Foreningen Fair Dog, som gennem foreningens advokat har ført det juridiske slagsmål i retssalene, kalder politiets økonomiske krav mod de to fynske hundeejere for vanvittigt. Hun siger:

»Det er jo helt absurd. Der står i Højesterets afgørelse, at ingen af parterne skal betale sagsomkostninger til nogen anden part eller til statskassen, da der er lagt vægt på sagens karakter og vidtrækkende betydning. Og det giver heller ikke det mindste mening, at når politiet oven i købet selv har trukket sagen i langdrag – og dermed også Frigg og Marleys tvungne ophold på hundepension – så sender de bare en tilsvarende større regning afsted til ejerne. Det er dybt urimeligt.«

Anders Bruun og Søren Bruun, hvis to enslydende regninger lyder på helt præcis 119.939,50 kroner – i alt 239.879 kroner – har frist til 1. januar til at gøre indsigelse mod kravet.

De to odenseanere er trods samme efternavn ikke i familie med hinanden.