Betina Hald Engmark har aldrig tidligere haft en drabs­sag som forsvarer. Nu har hun kastet alt ind på at forsvare Raket-Madsen, og hun fortryder ikke.

Alles øjne er rettet mod den kvinde, som gennem de sidste 14 dage har været talerør for den drabssigtede ubådsejer Peter Madsen. Hendes telefon ringer på alle timer af døgnet, hun sover mindre, end hun plejer, men hun fortryder ikke et sekund, at hun tog ubådssagen.

Samme dag som Peter Madsens ubåd Nautilus gik til bunds, og han blev reddet i land ved Dragør, blev Betina Hald Engmark spurgt, om hun ville være hans forsvarer.

Hun sagde ja uden betænkningstid.

»Jeg blev kontaktet om fredagen og spurgt, om jeg ville påtage mig hvervet, og det sagde jeg ’ja tak’ til,« fortæller hun til BT.

Meget mere ønsker hun ikke at sige om, hvorfor ubådsejeren og opfinderen valgte netop hende som forsvarer.

»Jeg er blevet spurgt, og jeg har sagt ja, og jeg har kun en oplevelse af, at Peter er ganske tilfreds med sit valg. Jeg er kun glad for at kunne få lov til at hjælpe uanset sagens karakter. Jeg hjælper alle personer, der henvender sig i det omfang, jeg har kompetencer og tid.«

Men som for alle andre kom sagens omfang bag på hende.

»Jeg tror, at jeg blev overrumplet som så mange andre. Ingen kan have et overblik over en sag fra første øjeblik, og jeg havde på ingen måde gjort mig nogen tanker om, hvad det her kunne medføre, og hvilket omfang det kunne få,« siger hun.

I dag er Peter Madsen sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall, som han stævnede ud med i sin ubåd Nautilus. Selv siger han, at hun var offer for en ulykke, og at han begravede hende til søs. Hvad han ellers har forklaret under det lukkede grundlovsforhør, er fortsat hemmeligt. Derfor får vi kun de indblik i sagen set fra Peter Madsens side, som hans forsvarsadvokat giver med nøje udvalgte ord.

Står op 5.30

Journalister fra både danske og udenlandske medier river i disse dage i Betina Hald Engmark for at få blot en snert af oplysninger ud om Peter Madsens tilstand og holdning til politiets fund.

»Den her sag fylder selvfølgelig en hel del i mit hoved og i min hverdag lige nu. Men det er ikke sådan, at det går ud over mit andet arbejde eller min familie, som jeg også skal varetage. Jeg har da været nødt til at trække lidt på min familie og venner til at hjælpe med mine børn en gang imellem. Det er dejligt, at jeg har et netværk, der kan træde til, når der er en presset situation.  Lige nu står jeg op omkring 5.30. Det vil være løgn at sige, at jeg ikke har flere vågne timer i øjeblikket – men det handler også om, at pressen ringer på mange tidspunkter af døgnet, så jeg må også tage aftentimerne i brug,« fortæller hun.

Første drabssigtede klient

Det er relativt nyt, at Betina Hald Engmark sidder på de tiltaltes side i retssalen.

Siden hun blev uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1999, har hun arbejdet hos politiet og anklagemyndigheden. Både hos Rigsadvokaten og som senioranklager i Nordsjællands Politi. Hun var bl.a. med til at få erhvervsmanden Erik Skov Pedersen, samlever med den tidligere konservative minister Henriette Kjær, dømt for bedrageri.

Men i 2016 blev Betina Hald Engmark ansat som strafferetsadvokat hos Blinkenberg Strafferetsadvokater, hvor hun siden har fået sit eget navn på døren, så det i dag hedder Blinkenberg & Engmark.

Sigtelserne mod Peter Madsen har givet stor medieopmærksomhed, og dermed har hans forsvarsadvokat Betina Hald Engmark også fået ekstra travlt i disse uger. Det er hendes første drabssigtelse som forsvarer.
Sigtelserne mod Peter Madsen har givet stor medieopmærksomhed, og dermed har hans forsvarsadvokat Betina Hald Engmark også fået ekstra travlt i disse uger. Det er hendes første drabssigtelse som forsvarer. Foto: Jens Astrup
Vis mere

Hendes ekspertise er straffesager, og hun er mest kendt fra sager om økonomisk kriminalitet som Atea-bestikkelsessagen.

Men som forsvarer har hun aldrig siddet med en drabssigtet klient.

»Jeg har haft flere sager som forsvarer med personfarlig kriminalitet, og jeg har haft drabssager som anklager, men det er første gang, jeg har en klient, der er sigtet for drab,« bekræfter hun.

Privat bor Betina Hald Engmark i Nordsjælland, i Helsingør Kommune, hun er fraskilt og har tre børn. To går i skole, og én går på en videregående uddannelse.

Hvordan har din familie det med, at du forsvarer en mand, som vi ved har ’begravet Kim Wall til søs’?

»Min familie bakker fuldstændig op om det arbejde, jeg laver. De er helt klar over den integritet, jeg har i forhold til mit arbejde. De ved, at jeg arbejder for mine klienter. De ved, at jeg ikke skal tage stilling til, om min klient har gjort noget eller ikke gjort noget – jeg skal blot arbejde for, at min klient kommer bedst muligt igennem denne proces.«

Stort mediepres

I sær når politiet giver nye oplysninger i sagen, mærker hun, at presset stiger. Som da politiet onsdag kunne fortælle, at der var et dna-match mellem den kvindetorso, man havde fundet ved Klydesøen på Amager, og den forsvundne Kim Wall.

»Det gør også, at der er større mediepres på sagen. Der er også henvendelser fra andre personer, som godt kan lide at give deres besyv med. Det er mest skældud, og det skal folk have lov til. Men det er ikke noget, jeg forholder mig til eller svarer på. Jeg tager det helt roligt, for det er mit arbejde. Alle mennesker i dette land har ret til en forsvarer, når de er sigtet af politiet,« siger hun.

Når der er nyt i sagen, er hun både i dialog med politiet og med Peter Madsen.

»Politiet underretter selvfølgelig mig, når der er noget afgørende nyt i sagen. Det betyder, at jeg er nødt til at have en tæt kontakt med min klient. Vi mødes ikke kun ansigt til ansigt. Selvfølgelig ringer jeg også, hvis der er noget, jeg skal vende akut med min klient. Men jeg besøger ham ofte. Dog ikke dagligt.«

’Jeg er så åben som muligt’

Hvor opmærksom er du på det billede, der bliver tegnet af sagen i pressen?

»Jeg er selvfølgelig opmærksom på det hele i forhold til min klient. Det er en del af mit arbejde, som er at varetage hans interesser på bedst mulig måde. Min klient er en person, der selv går ind for åbenhed og ønsker åbenhed i sagen her.

Derfor vælger jeg også at være så åben, som jeg kan, i sagen her. Han har ikke noget ønske om at skjule nogen ting. Jeg stiller gerne op, når pressen spørger, men jeg er bundet lidt på hænder og fødder, fordi der har været lukkede døre, og fordi der er tale om en igangværende efterforskning.«

Faktisk er ubådssagen ikke den eneste, der optager hende for tiden.  Hun andre igangværende sager, og lige nu er der domsforhandling i to andre sager.

»Uanset hvad folk tror, at en forsvarer tjener, så kan man ikke leve af kun at have en enkelt sag ad gangen. Jeg er der for mine klienter, og jeg svigter dem ikke,« siger Betina Hald Engmark.

Skrap og sjov

Kolleger beskriver forsvars­advokat Betina Engmark som kontant, kompromisløs og festlig.

Spørger man de topadvokater, der ofte går i retten for at forsvare drabsmænd, er Betina Hald Engmark et ubeskrevet blad. Hun har faktisk aldrig tidligere siddet med en drabssag som forsvarer.

Til gengæld har hun haft store, profilerede og komplicerede sager om økonomisk kriminalitet, og de, som kender hende, er ikke i tvivl om, at hun har potentiale til at blive en af de bedste forsvarere herhjemme.

Det fortæller forsvarsadvokat Niels Henrik Kromann, som til daglig deler kontor med Betina Hald Engmark hos Blinkenberg & Engmark Strafferetsadvokater.

»Det her er nok hendes mesterstykke. Hun står midt på slagmarken, men når man fyrer kanonerne af mod hende, bliver hun stående. Hun har en indre ro, som man ikke kan tage fra hende. Og en fantastisk beslutsomhed. Hun har bestemt evnerne til at blive en ny stjerneadvokat,« siger Niels Henrik Kromann.

Kontant og kompromisløs

Han og andre kolleger i branchen beskriver Betina Hald Engmark som kontant, kompromisløs og ekstremt dygtigt.

»Betina kan måske virke skrap, men det er fordi, hun har en umådelig stærk vilje, hun vil det bedste for sine klienter. Hun kan derfor på nogle anklagere måske virke frygtindgydende, men det er netop de egenskaber, der gør hende til den dygtige forsvarer, hun er. Går alt efter bogen under efterforskningen og i retten, er hun venligheden selv, men hvis ikke, siger hun fra,« fortæller Niels Henrik Kromann.

Betina Hald Engmark er vant til komplekse sager og derfor hurtig til at sætte sig ind i nyt stof:

»Hun er særdeles dygtig og altid ekstremt velforberedt. Hendes styrke er, at hun er lynhurtig til at danne sig et overblik og se, hvad sagen handler om, og dermed hvor skoen så at sige trykker bevismæssigt.«

’Hun er godt rustet’

Uden for arbejdspladsen er hun også et godt bekendtskab, siger kontorkollegaen Niels Henrik Kromann.

»Hun har masser af humor, og det er aldrig kedeligt at være i nærheden af hende. Hun er en kvinde, der sætter pris på sjov og ballade. Vi var på kursus sammen i Haag, og lige så festlig hun var om aftenen, ligeså frisk og seriøs var hun næste dag,« siger Niels Henrik Kromann.

Advokat Jørgen Lange, der bl.a. sad med sygeplejerskesagen fra Nykøbing Falster, har delt sager med Betina Hald Engmark og husker hende som talentfuld.

»Hun virker rigtig kompetent til at tage sagen. Det er meget muligt, hun ikke har beskæftiget sig med sager af den karakter før, men drabssager er ikke nødvendigvis mere komplicerede. Sagen her er spektakulær, og hun skal måske vænne sig til den store bevågenhed og øve sig i at tale med journalister, hvor man for rullende kameraer skal veje sine ord på en guldvægt.«

Også advokat Henrik Dupont Jørgensen, som har arbejdet sammen med Betina Hald Engmark, mener hun har styrken til at klare den spektakulære ubådssag og det pres, der følger med.

»Hun er særdeles dygtig og sætter sig ind i tingene, og jeg synes, hun har håndteret sagen rigtig godt indtil videre. Hvis man som Betina har siddet med økonomisk kriminalitet, så er man faktisk rigtig godt rustet, fordi de typisk er særdeles komplekse. Hende er Peter Madsen godt tjent med,« siger Henrik Dupont Jørgensen.

Andre læser også