Historien bag tragedien: Derfor endte det tragisk

Næstved Zoo, 7. september 2009

Første gang journalisten skal møde Peter Bo Rasmussen er porten til Næstved Zoo låst. Hun er kørt hele vejen fra København til Sydsjælland for at møde zoo-direktøren, hans 31-årige kæreste Anita Scheuermann, parrets et-årige datter, Victoria, og alle familiens mange dyr. Peters muskelhunde, tigrene, krokodillerne, øglerne og slangerne. Men da hun kører ned ad den smalle jordvej ved kolonihaveforeningen, der fører ned til Næstved Zoo, er der ingen hjemme.

Nu har hun taget turen igen, og denne dag har Peter Bo Rasmussen husket deres aftale. Han ligner en rocker med sine tatoveringer, det skaldede hoved og muskelhundene, men han er venlig og stolt af sine dyr. Han viser hende tigerenes anlæg i den 6.000 kvadratmeter store zoologiske have, og han giver hende små kødstykker, så hun kan fodre den 350 kilo tunge hvide tiger. Det store dyr rejser sig på bagbenene, og journalisten må strække armen helt op for at nå dens mund. Udover kødstykkerne er tigeren i gang med at spise resterne af en død pony, der også ligger i tigerenes hus.

Kort efter får journalisten også lov at håndfodre havens to tigerunger, der er cirka fire måneder gamle. De vejer 35 kilo, og da hun prøver at holde en af dem fast, viser den tænder på størrelse med en fuldvoksen rottweiler og prøver at bide hende i armen.

I hovedbygningen møder journalisten Peters kone, Anita – en slank kvinde med langt mørkt hår, der har ansvaret for pølsesalget og den lille butik. Hun møder også parrets datter, lille ét-årige Victoria, der umiddelbart virker glad og tryg, selv om hun er omgivet af potentielt livsfarlige dyr.

Næstved og Fakse Ladeplads, 6. september 2011

I børnehaven Mælkevejen på Postvej i den sydvestlige ende af Fakse Ladeplads strømmer børnene ind i Børnehuset den morgen. En af dem er tre-årige Victoria, der bor på Hylleholtvej, få hundrede meter væk, sammen med sin mor Anita, sin morfar og sin 16-årige faster, Anitas lillesøster. Her er Anita flyttet hen, efter at hun i januar er flygtet fra Peter Bo og et forhold, der endte i en hverdag fyldt med økonomiske problemer, frygt og trusler.

32 kilometer derfra er Peter Bo Rasmussen ude at lufte sine to hunde. Det gør han flere gange om dagen i gaderne omkring villaen på Kildebakken i Næstved, hvor han bor alene. Han hilser på sin nabo, men de taler ikke sammen.

Et par timer senere lukker han hundene ind i sin bordeaux-farvede Fiat Marea. Hjemme på adressen har den 40-årige tidligere zoo-direktør en praksis som psykoterapeut med speciale i parterapi, men det er ikke klienternes problemer, Peter Bo Rasmussen har i tankerne.

Turen fra Næstved til børnehaven i Fakse Ladeplads tager omkring en halv time, og klokken nærmer sig 11, da han åbner jernlågen til børnehaven og begynder at lede efter sin datter. Han vil have hende med, men Anita og børnehavens ledelse har lavet en aftale om, at lille Victoria under ingen omstændigheder må udleveres til sin far. Den tidligere zoo-direktør går nu på jagt efter Anita, og kort efter svinger han bilen op på fortorvet foran huset på Hylleholtvej.

Han har taget den pistol med, han for flere år siden har købt af sine venner i rockergruppen Bandidos.

Han åbner den lave trælåge og går ind på gårdspladsen. Gennem vinduet til køkkenet får han øje på Anita. De udveksler nogle få vrede ord, inden han retter pistolen mod hende og affyrer fire skud gennem ruden. Efter at Anita er faldet sammen inde i huset, vender han pistolen mod sig selv og trykker af en sidste gang.

Politiet bliver alarmeret om dramaet klokken 11.37, men da Anita en halv time senere bliver fløjet væk i en lægehelikopter, er det for sent at redde hendes liv. Peter Bo Rasmussen er også død.

Ude i den bordeauxfarvede Fiat sidder hans elskede muskelhunde.

Næstved og Fakse Ladeplads, 1994 til 6. september 2011

Anita Scheuermann og Peter Bo Rasmussen mødes første gang på et diskotek, da Anita er 16 år gammel. Men den syv år ældre Peter har på det tidspunkt en anden kæreste, som han senere får en datter med – og der går mange år, før de to finder sammen.

Anita vokser op i Fakse Ladeplads hos sin far og sin mor. Hun har en lillebror, der i dag er 29 år, og en lillesøster, der nu er fyldt 16. Hun spiller fodbold i Fakse Ladeplads IF, og lommepengene tjener hun ved at arbejde i bageriet i det lokale supermarked. Senere får hun arbejde på en Statoil-tank i Fakse Ladeplads, og i en periode arbejder hun som turistguide på Kreta.

Men familien bliver ramt af en tragedie, da Anitas lillesøster er fem år. Deres mor dør af kræft i år 2000, og Anita, der på det tidspunkt er 22 år, overtager en stor del af ansvaret for især sin lillesøster. Egentlig er hun flyttet hjemmefra, men da moderens kræftsygdom rammer familien, vender hun hjem for at støtte sin far og sine søskende.

På det tidspunkt har hun fundet kærligheden i form af en to år yngre mand, og efter moderens død flytter parret sammen i en lejlighed i Næstved. Hun lægger ikke skjul på, at hendes store drøm er selv at få børn, men i 2004 går forholdet i stykker.

Nogenlunde på samme tidspunkt begynder Peter Bo Rasmussen at gøre alvor af sin tilsyneladende umulige livsdrøm.

Han har taget en uddannelse som psykoterapeut – det kræver ikke videregående uddannelse – men inderst inde har han altid ønsket sig at drive en zoologisk have.

Den impulsive dyreelsker har allerede både slanger og krokodiller i kælderen, og inde i byen vender folk sig om efter ham, fordi han har det med at gå rundt med en øgle på skulderen.

Han sælger sin Harley Davidson og køber et stykke jord i Næstved. Men han bevarer kontakten til vennerne i motorcykelklubben og rockergruppen Bandidos, som han ifølge flere kilder har forbindelser til lige til sin død.

Hans krop forandrer sig, han får tyrenakke og muskler, og en nabo fra dengang oplever hans adfærd som studs og truende. Andre fortæller, at hans daværende kæreste virkede kuet.

Omkring 2005 bliver Anita og Peter Bo kærester. I begyndelsen er hun absolut ikke begejstret for de mange krybdyr i kærestens hjem – og for hans drøm om at åbne en dyrepark. Men i sidste ende falder hun ikke bare for ham. Hun falder også for alle hans dyr og for hans planer om en zoologisk have. Inden hun ved af det, er det hende, der passer de fleste af dyrene.

Økonomiske problemer

Men Peter Bo har ofte økonomiske problemer, og det tærer på samlivet mellem de to. En dag er en rude knust i parrets bil, en anden dag er alle fire dæk punkteret. Det er naboernes fornemmelse, at det hele har noget at gøre med forbindelsen til rockergruppen Bandidos, men det bliver aldrig for alvor bekræftet.

Den hårde hverdag påvirker Peter Bo, der det ene øjeblik kan være utroligt sød, og det næste øjeblik meget studs, kontant og kort for hovedet.

I august 2007 kan parret omsider invitere kulturminister Brian Mikkelsen til at åbne Næstved Zoo.

Men fra begyndelsen er forholdene kaotiske. Sikkerhedsgodkendelserne er svære at få hjem, og da Peter Bo på et tidspunkt bliver bidt i hånden af en livsfarlig øgle, nægter han at tage på hospitalet af frygt for dårlig omtale. De ansatte i parken undrer sig over forholdene, og tigerne når kun at være på plads i en uge, inden de skræmte og stressede bliver vist frem for publikum som havens hovedattraktion.

Ikke lang tid efter får Anita sin drøm om at blive mor opfyldt, da hun føder parrets lille datter Victoria. Og kort efter bliver også havens unge tiger Raja drægtig. Det opdager Peter Bo, der aldrig har fået en dyrepasseruddannelse, dog ikke, og inden havens ansatte når at gribe ind, har den førstegangsfødende kat dræbt den ene af sine to nyfødte unger. Den anden, der får navnet Tinka, bliver fjernet fra moderen og overlever, og publikum begynder at strømme til haven for at se det nuttede lille dyr.

Det er dog først, da endnu to tigerunger kommer til, at Peter Bo tilbyder havens gæster, at de kan købe 25 minutter med ungerne for 1.000 kr.

Det er i 2009, kort efter at en af havens ansatte er fundet dræbt i tigerburet. Sagen bliver henlagt af politiet som selvmord, men andre ansatte i haven mener, at den psykisk syge mand forsøgte at lukke tigrene ud i friheden.

Samme år mistænkes Peter Bo af tjekkisk politi for at stå bag et overfald og tyveri af fem ekstremt sjældne øgler, men han nægter sig skyldig, og politiet kan ikke bevise noget. Senere bliver zoo-ejeren dog idømt en bøde på 150.000 kr. for flere forhold, deriblandt for besiddelse af de fem øgler, for hash og besiddelse af ulovlig ammunition.

Familielivet ramler

I maj sidste år begynder det for alvor at ramle for den lille familie, da Peter Bo Rasmussen bliver erklæret konkurs af skifteretten i Næstved. Anita overtager i første omgang forretningen, og Peter Bo Rasmussen er nu på papiret blot ansat som dyrepasser i sin egen zoologiske have.

Manøvren lykkes dog ikke, og også den nye forretning må lukke. Huset på Kæhlersbakken ryger på tvangsauktion, og parret flytter i november til et andet hus på Kildebakken.

Voldelig adfærd

Flere venner af parret siger til lokalavisen Sjællandske Medier, at Peter Bo Rasmussen har været voldelig over for Anita, og hos Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi bekræfter efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen, at der har været ’et forløb’ omkring familien. I en periode flytter Anita da også ind på et krisecenter. Men selv om kærligheden er turbulent, bliver hun ved med at gå tilbage til Peter Bo.

Det endelige brud mellem Peter Bo og Anita kommer kort efter julen 2010. Højtiden begyndte ellers som den helt store familieforsoning, hvor også Peter Bos tidligere kæreste og hans ældste datter kommer på besøg, men julefreden ender brat, da ekskæresten håndfast bliver eskorteret ud af huset af Peter Bo Rasmussen. Hun melder ham angiveligt til politiet, men der kommer aldrig en voldssag ud af anmeldelsen.

En kold januardag et par uger senere har Anita fået nok.

Hun og Victoria flytter ud af villaen på Kildebakken, og efter at hun i en periode har boet på hemmelig adresse, flytter hun hjem til sin far i Fakse Ladeplads.

Victoria bliver indskrevet i børnehaven Mælkevejen, og Anita begynder så småt med et nyt liv i den by, hun voksede op i.

På Kildebakken i Næstved har Peter Bo Rasmussen meget svært ved at håndtere, at Anita og Victoria har forladt ham.

Han er dybt såret over, at han ikke kan se sin datter, som han gerne vil. Og det er Anitas skyld det hele. Når han taler med sine venner, oplever de, at han nærmest er blevet besat af det, der er sket.

Med hjælp fra myndighederne får Peter Bo og Anita talt sig frem til en ordning, hvor han kan få lov til at se sin datter, så længe samværet bliver overvåget.

Kræver Victoria udleveret

Men Anita er stadig bange for, hvad han kan finde på, og hun aftaler med ledelsen i Victorias børnehave, at de under ingen omstændigheder må udleveres datteren til ham, hvis han skulle finde på at komme og kræve hende udleveret.

Hvilket er lige præcis, hvad Peter Bo Rasmussen gør i tirsdags kort før kl. 11. Formentlig redder pædagogerne Victorias liv, men de kan ikke forhindre, at den lille pige kort efter er forældreløs.

Fond for Victoria

Venner af familien har oprettet en fond for Anita Scheuermann og Peter Bo Rasmussens tre-årige datter Victoria.  Kilder tæt på familien oplyser, at Anitas far og hendes lillebror håber, at den forældreløse pige kan komme til at bo hos sin morfar.