67-årige Per H. forlod hospitalet ad denne branddør tidligt om morgenen 2. juledag og gik de få meter langs græsset og ud i det tre-fire meter dybe hul, som ses på billedet. Hegnet på billedet er sat op efter ulykken. (Foto: Bo Amstrup)
67-årige Per H. forlod hospitalet ad denne branddør tidligt om morgenen 2. juledag og gik de få meter langs græsset og ud i det tre-fire meter dybe hul, som ses på billedet. Hegnet på billedet er sat op efter ulykken. (Foto: Bo Amstrup) Foto: Bo Amstrup
Blot få uger før den 67-årige hjertepatient Per Hoe døde af kulde i et 4,5 meter dybt byggehul ved Aarhus Universitetshospitals brandør, advarede firmaet bag udgravningen, om at patienter og personale brugte udgangen og stod og røg lige ved det farlige byggeri. 

Det forklarer byggeformand hos M.J. Eriksson Jens Ravn til BT.

- Inden vi begyndte at grave hullet for en måned siden, fortalte vi hospitalet, at der skulle gøres noget ved problemet med at folk gik ud af de døre og røg, siger han. Byggefirmaet nægtede derfor at starte udgravningen, før hospitalet havde løst problemet.

- Så derfor pillede de håndtagene af dørene, og der blev sat skilte op, om at man ikke måtte benytte udgangene. Først derefter begyndte vi at grave, siger han og forklarer, at hospitalet lod et brandhåndtag sidde, som man kunne vride i, i tilfælde af brand.  

Byggefirmaet modtog efter ulykken et strakspåbud fra arbejdstilsynet om at få sikret udgravningen ordentligt. BT har fået aktindsigt i rapporten, og her oplyser Jens Ravn, at ’Det blev på byggemøde oplyst, at flugtveje ikke må benyttes, og at bygningerne derfor udgør effektiv afgrænsning af byggepladsen.’ 

Han siger dog til BT, at han ikke kan huske, hvem der traf den beslutning til mødet. I Region Midtjylland, der er bygherre for udvidelsen af hospitalet i Skejby ønsker de byggeansvarlige ikke at kommentere oplysningerne om, at man blev advaret. 

Man henviser til, at arbejdstilsynet og politiet ikke er helt færdige deres undersøgelser af ulykken. Kommunikationschef for byggeriet, Lotte Søgaard, siger dog; 

- Det er os, der har bygherreansvaret. Derfor har vi bl.a. vandret en tur langs hele den del af hospitalet, der grænser op til byggepladsen, for at se på, hvilke muligheder, der er for at undgå at patienter kan komme ind på byggepladsen, siger hun og oplyser, at man nu internt er ved få undersøgt, hvem der præcist har det juridiske ansvar for ulykken, idet dette er ret kompliceret.

Fakta om sagen

26.december 2012:

04:30 - Hospitalet ringer til Per Hoes kone og siger, at man leder efter Per 

06:39 - Østjyllands Politi modtager anmeldelse om, at Per er forsvundet, og sætter straks en eftersøgning i gang. 

08:15 - Hospitalet oplyser Pers kone, at hjerteudstyret stadig registrerer, at Per har en puls, men at han fortsat savnes. 

13:55 - Efter en større eftersøgning melder politiets hundeenhed, at man har fundet Per ’livløs og formodet død.’ Obduktionen viser senere, at Per Hoe døde af kulde.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.