Højesteret skal tage stilling til en principiel strid om udlejeres ret til at opsige lejere af enkeltværelser.

Aarhus: En seksværelses ejerlejlighed i Aarhus er omdrejningspunkt i en strid om udlejning, der er så principiel, at Procesbevillingsnævnet har givet ejerne tilladelse til at få sagen behandlet i Højesteret.

Striden står mellem et kærestepar og fire lejere, der nægter at flytte ud, selv om parret købte den 201 kvadratmeter store beboelseslejlighed for selv at bo i den.

- Det principielle i den her sag er: Kan man stole på lovens ord, eller kan man tolke noget andet ud af den, siger parrets advokat, Peter Hyldahl Ebbesen.

Striden handler ifølge advokaten om, hvor vidt opsigelse af separate enkeltværelser er begrænset af de samme regler, som gælder for opsigelse af beboelseslejligheder ifølge lejelovens paragraf 84 stk. 1 litra a og b.

Enkeltværelser er ikke nævnt i disse paragraffer. Men for ejerlejligheder gælder det, at ejeren ikke har ret til at opsige lejerne for selv at flytte ind, hvis ejeren ikke tidligere har boet i lejligheden.

Med mindre lejeaftalen er indgået før 1. juli 1986.

Normalt har en ejer af et separat enkeltværelse ret til at opsige et lejemål med et års varsel, hvis ejeren selv ønsker at benytte det.

I den konkrete sag købte parret i 2014 ejerlejligheden som et konkursbo og overtog de fire lejere. Parret ville renovere lejligheden og flytte ind i den med deres børn.

Kort efter overtagelsen opsagde parret lejerne med et års varsel.

- Køber har selvfølgelig undersøgt via advokat, om man mente, at det var forventeligt, at man kunne opsige lejerne med henblik på at bruge ejerlejligheden selv, for det var hele formålet med købet, siger Peter Hyldahl Ebbesen.

Lejerne nægtede at flytte ud, og fik medhold i både boligretten og i Vestre Landsret.

- Der står i lejekontrakterne, at lejerne lejede et værelse i en ejerlejlighed, ikke en hel lejlighed. Derfor var ejerne af den opfattelse, at de kunne bruge bestemmelserne om almindelig opsigelse af værelseslejemål i lejeloven, siger advokaten.

- De har stolet på lovens ord og er gået frem efter, at når der stod, at reglerne kun omfattede beboelseslejligheder, så var der ingen grund til at være i tvivl om, at disse bestemmelser ikke kunne bruges på enkeltværelser.

Ifølge advokaten vil det få afgørende betydning for mange udlejere af enkeltværelser, hvis parret taber sagen i Højesteret.

/ritzau/