Se listen over kommuner med mest personfarlig kriminalitet.

En 76-årig kvinde sidder den 24. april i sin stuelejlighed og ser tv, da en mand åbner hendes terrassedør og pludselig står midt i stuen. Manden truer kvinden til at udlevere penge, men hun har kun en pung med mønter, som hun taber på gulvet. Røveren kvitterer med et knytnæveslag i ansigtet på den 76-årige, der ender på hospitalet og direkte ind i en sørgelig statistik.

Det brutale hjemmerøveri er et af flere, der fandt sted i Nyborg i første halvår af 2009, hvor der i alt blev anmeldt 108 tilfælde af såkaldt personfarlig kriminalitet. Det har placeret byen øverst på listen over landets farligste kommuner.

Når man dividerer antallet af voldsepisoder med antallet af indbyggere, er Nyborg den kommune, hvor sandsynligheden for at blive slået ned er størst. Det får Venstres spidskandidat til kommunalvalget, Kaj Refslund, til at råbe vagt i gevær.

- Det undrer mig meget, at Nyborg er så højt oppe på listen. Jeg mener, det hænger sammen med, at vi er meget ringe dækket politimæssigt. Før var der en døgnbemandet politistation, men efter politireformen er den kun bemandet i dagtimerne. Når den lukker og slukker, kan man godt komme i tvivl om, hvorvidt der overhovedet er politi i byen, siger han.


Værst i socialdemokratiske byer

Begrebet »personfarlig kriminalitet« dækker over alle former for vold og trusler, lige fra drab og voldtægt til mundtligt fremsatte trusler. Der kan derfor være forskellige grunde til, at en by figurerer højt oppe i statistikken.

For eksempel siger Glostrups borgmester, Søren Enemark (S), at byens andenplads på listen hænger sammen med de mange verbale trusler, der bliver fremsat mod de ansatte på byens sindssygehospital, Norvang.

Statistikken, der er udarbejdet på baggrund af tal fra Rigspolitiet, viser, at kommuner, der er socialdemokratisk ledet, topper i statistikken. Men det er ikke socialdemokraternes skyld, mener partiets kommunalordfører Rasmus Prehn.

- Det hænger sammen med, at der er en anderledes beboersammensætning i mange socialdemokratiske kommuner. Der er langt flere indvandrere, socialt udsatte og unge, som typisk er dem, der begår voldskriminalitet. Man kan ikke sige, at det har noget med kommunernes politik at gøre. Tværtimod er Socialdemokraterne dem, der prioriterer socialpolitik højest, siger Rasmus Prehn.


Fredeligst på Læsø

I bunden af listen over voldskommuner ligger Læsø Kommune.

Her er der betydeligt flere sæler end voldspsykopater, og en stemning der er så fredelig, at det er en skam, den ikke kan eksporteres til lande som Sudan og Afghanistan. I første halvår af 2009 var der kun et enkelt tilfælde af personfarlig kriminalitet, og det er en eksplosiv stigning i forhold til tidligere år, hvor der slet ikke blev begået vold overhovedet.

- Den meningsløse vold, man har mange steder, den foregår ikke her. Det kender vi hinanden for godt til. Vi har da nogle værtshuse, men hvis der er en, som får lidt for meget, så er der hurtigt to-tre fiskere, der tager fat i nakken på ham, lyder det roligt fra borgmester Olav Juul Hansen (V).