Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Trods naboernes hjælp lykkedes det ikke brandvæsenet at redde Leif Svendsen ud af hans brændende hus

Stanken af sod hænger stadig i luften. I baghaven ligger udbrændte tagstykker, sorte kagedåser og smeltede ledninger.

På grunden i den lille bornholmske by Aakirkeby, hvor en 65-årig mand mistede livet i en voldsom brand for tre uger siden, møder BT murermester Knudsen og naboen Miki Sonne.

Se tv-klippet med Jens Knudsen og Miki Sonne øverst.

- Han stod deroppe og skreg efter hjælp, siger murermester Jens Knudsen og peger op på vinduet på husets førstesal.

Naboskolens pedel kom løbende med en stige, og Jens Knudsen hægtede stigen af skorstensfejerens bil, der holdt ude på vejen.

- Min eneste tanke var, at vi skulle have ham ud af det hus, siger Jens Knudsen.

Uagtsomt manddrab?

Endelig kom tre brandfolk i en såkaldt HSE, men de var langtfra forberedte. De havde hverken flere stiger med og var heller ikke iklædt røgdykkerudstyr.

- To af brandfolkene stod og fumlede med iltflasker, da de kom, mens den tredje sprang op på skorstensfejerens stige. Han råbte: ’Jeg skal bruge en mand til’. Uden at tænke, sprang jeg op til ham. Alt var bare kaos, siger Miki Sonne.

- Vi rev og flåede i ham, men han kom ingen vegne. Han prøvede at sige noget til os, men jeg kunne ikke forstå det. Han stod bare fast, siger Miki Sonne.

Da brandfolkene endelig fik manden ned, var det for sent. Og her tre uger efter branden, er det de stærke følelser, der fylder.

- Jeg føler, at kommunen og Bornholms Brandvæsen er skyld i uagtsomt manddrab, siger Jens Knudsen.

‘Det er galimatias’

Også den 70-årige Robert Johnsen har fulgt ivrigt med i debatten om Aakirkeby Brandstation og udskiftningen af den gamle brandbil. Han har boet i Aakirkeby hele sit liv.

- Jeg er kun lige flyttet over på den anden side af vejen, siger han og peger ud ad vinduet på sit barndomshjem.

- For fire år siden talte de om at lukke brandstationen, men det fik vi heldigvis sat en stopper for, siger han og fortæller, at hans egen far selv var brandmand på Aakirkeby Brandstation.

Men nu til dags er der ikke meget romantik over brandvæsenet i Aakirkeby. Robert Johnsen slår ud med armene, når snakken falder på udskiftningen af autosprøjten med en HSE.

- Alle i byen taler om det, og vi synes, det er galimatias. Det er som om, at kommunen bare er ude på at tage beredskabet fra os, men brandmændene har hele byens støtte, siger han og kigger ud i luften.

- Brandstationen er en del af byen.

Andre læser også