En 4-årig dreng blev fundet i en garage til dette hus på Skovgårdsvej i Helsingør. Ingen vidste, han eksisterede - udover forældrene, som skjulte ham for omverden.
En 4-årig dreng blev fundet i en garage til dette hus på Skovgårdsvej i Helsingør. Ingen vidste, han eksisterede - udover forældrene, som skjulte ham for omverden. Foto: Nils Meilvang
Det var slet ikke første gang at Lisbeth Eliasen og hendes mand Jens Valbek Jørgensen holdt deres barn skjult for myndighederne. Parret har gjort det i hele to tilfælde for år tilbage
 
Også her blev de små børn opdaget ved ransagninger i hjemmet.

- Det er korrekt. I 2006 kommer vi på stedet for at tvangsfjerne fire børn på bopælen. vi bliver så overraskede, da vi finder hele seks. Dem tvangsfjerner vi så ved samme lejlighed, siger Bjarne Petersen, kommunaldirektør i Helsingør Kommune.På trods af familiens forhistorie, så ignorerede myndighederne et tip om, at endnu et barn muligvis var født ind i familien. Et barn som heller ikke denne gang var registreret i det offentlige system.

Men intet skete før den 9. august i år, hvor politiet ransagede i et andet, endnu ukendt, ærinde, og fandt den lille dreng.

- Det er dybt ulykkeligt, at vi så stjæler yderligere to år af den lille drengs barndom, siger kommunaldirektør Bjarne Petersen.

- I kunne vel bare have rykket ud, da I fik et tip, når I nu netop vidste, at familien kunne finde på at føde børn i al hemmelighed?

- Vi kontaktede Ankestyrelsen og fik et svar tilbage om, at vi ikke skulle rykke ud, da forudsætningen for det var, at vi skulle have kendskab til, at der var et barn. De skulle bare have sagt, at vi skulle rykke ud.

- Hvorfor overhovedet spørge om lov? Hvorfor ikke bare rykke ud?

- Hvis man skruer tiden tilbage, så var loven indrettet sådan, at man skulle have specifikt kendskab til et barn på stedet. Vi var usikre på, hvordan vi skulle tolke det, så derfor måtte vi spørge, siger Bjarne Petersen.
BT


Myndighedernes konklusion var derfor, at for at rykke ud og undersøge om der var et barn i huset, så måtte man først være sikker på, at der var et barn. Denne konklusion betød at fireårige M. måtte være indespærret i sit fængselshjem i to år mere.

En start på livet, som kan have skadet ham for altid.

- Sådan et barn vil jo nok være afvigende på grund af isolationen. Barnet har ikke haft mulighed for at udvikle sig, siger retspsykiater Henrik Day Poulsen, som forklarer, at forældrene ikke nødvendigvis er sindssyge.

- Men helt normale er de nok heller ikke. De kan være personlighedsforstyrrede, så de forstår virkeligheden som den er, men handler uhensigtsmæssigt, forklarer han. 

- Josef Fritz fra Østrig, som spærrede halvdelen af sin familie inde i kælderen i årevis, var heller ikke sindssyg, men derimod afvigende, siger Henrik Day Poulsen, som regner med at parret i Helsingør skal mentalundersøges.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.