- Han var usædvanlig hadefuld.

Det siger den 70-årige debattør Lars Hedegaard i en pause mellem de timelange afhøringer på Politigården i København. Hedegaard, en aktiv og omstridt islam-debattør, blev klokken 11.20 tirsdag forsøgt dræbt ved opgangen til sit hjem på Frederiksberg i København, og han giver nu flere detaljer om mordforsøget.

Hedegaard siger, at han - inden gerningsmanden trak sin pistol og affyrede et skud - indså, at noget var "helt galt", netop fordi manden virkede "usædvanligt hadefuld."

- Jeg kunne se det på ham. Han var fuld af had. Det lyste ud af hans øjne. Øjnene var fulde af had, siger Hedegaard.

Sympatien fra politikere overalt på Christiansborg er i dagens løb strømmet Lars Hedegaard i møde, men med sympati er også fra mange debattører og på de sociale medier fulgt en appel om tilbageholdenhed og advarsler mod for hurtigt at konstatere, at gerningsmanden må være yderliggående muslimsk fundamentalist, der angreb Hedegaard fordi han i årevis har været den måske stærkeste islam-kritiske stemme i Danmark.

Det giver Hedegaard selv dog ikke meget for:

- Hvem skulle det ellers være, andet end en fundamentalist? Jeg kan ikke se og tror ikke på andet, end at det selvfølgelig er et målrettet angreb, rettet mod den jeg er, og på grund af det, jeg har sagt og ment, siger Lars Hedegaard til bt.dk

- Tænk, at man skal udsættes for sådan noget i sit eget land. Tænk, at det er kommet dertil. Politikerne har sørget for multikultur, og nu må jeg sige, at vi har fået multikultur, så det basker. Det, jeg har mest lyst til, det er at spørge flertallet i Folketinget: Hvad vil I gøre? Hvad vil I gøre mod det? Er det dét her, vi skal finde os i? Skal vi finde os i, at der kommer én i vores eget hjem med en pistol og trykker af, fortsætter Hedegaard.

Hedegaard  blev efter drabsforsøget kørt til Rigshospitalet og dér undersøgt for DNA-spor på Retsmedicinsk Institut, siden blev han bragt til timelange afhøringer på Politigården i København, hvor han klokken 18 stadig opholdt sig.

Hedegaard forklarer, at en person, klædt i en formentlig autentisk postjakke fra Post Danmark, klokken cirka 11.20 ringede på Hedegaards dørtelefon ved hans lejlighed på Frederiksberg.Da telefonen ikke virkede, gik Hedegaard ned for at åbne døren: Overfor ham stod manden, en ung mand på 25 år, måske op til 180 centimeter høj, og ville overrække ham en pakke, og dér forstod Hedegaard, at den var gal:

Der var, siger Hedegaard noget "underligt" ved manden og "ved pakken" - og så lyste han af "had", siger den 70-årige debattør.

- Da jeg får pakken i hånden, kan jeg mærke, at det ikke er en rigtig pakke, der er noget galt med den. Så tager han pistolen frem, jeg ser ikke, hvor han har den henne - og så skyder han. Jeg vil ikke sige, hvor projektilet ender, det må jeg ikke for politiet, men han skyder med det samme, og så fumler han videre med pistolen. Så slår jeg ud efter hans ansigt med knyttet hånd. Hvilket var mit held. Han taber pistolen,  der ryger ind i opgangen; jeg forsøger at få presset døren i, men det lykkes ikke, han sætter en fod i døren og får den op. Så får han fat i pistolen igen, fumler med den og forsøger at tage ladegreb, men ... det lykkes ikke, den klikker, og så løber han, efter at jeg igen forsøger at slå ud efter ham, siger Lars Hedegaard.

Han tilføjer:

- Jeg forstår ikke, hvordan han ikke kunne ramme. Jeg forstår det ikke, men jeg kan ikke sige mere om det, jeg skal ikke sprede gode råd om, hvordan man rammer næste gang.

Hedegaard vil, siger han, når afhøringerne er slut, tage ophold "et hemmeligt sted" - og han både håber og forventer, at han fremover vil få politibeskyttelse.- Selvfølgelig håber jeg på beskyttelse. Det forventer jeg. Jeg ønsker ikke at dø, og da jeg ikke selv går med pistol, forventer jeg, at det er en opgave politiet tager sig af. Men alt det må komme bagefter.

Politiinspektør Jørgen Skov fra Københavns Politi oplyste tirsdag aften, at Hedegaard nu "vil blive tilbudt beskyttelse."

SE VIDEO FRA GERNINGSSTEDET HER

Tidligere tegner på Jyllands-Posten, Kurt Westergaard, lever i dag under beskyttelse af PET, efter at han nytårsnat 2010 blev forsøgt myrdet i sit hjem ved Aarhus.Ifølge Københavns Politi løb gerningsmanden efter drabsforsøget fra Pelargonievej på Frederiksberg, hvor Hedegaard bor, til venstre ad Azaleavej mod Søndermarken. Gerningsmanden beskrives som mand, ca. 25 år. 175-180 cm høj og af anden etnisk herkomst. Han havde kraftige skægstubbe omkring hagepartiet og kraftigt krøllet hår, der kan være en paryk. Han var iført en rød postjakke, af tyndt stof, måske en regnjakke, med postlogo på ryggen samt lyse kondisko.

Københavns Politi oplyste tirsdag aften, at gerningsmanden talte "perfekt dansk, uden accent."

Politiet har ikke umiddelbare spor af manden, der forsvandt og ikke er set af vidner efter klokken 11.20. Den pakke, der blev afleveret til Hedegaard, og indeholdt ikke, som det blev rapporteret tidligere, sprængstof. Politiet undersøger, om gerningsmanden har afsat sig DNA-spor på et projektil, på den afleverede pakke eller under sammenstødet med Lars Hedegaard. Politiet ønsker ikke at oplyse, om gerningsmanden var iført handsker.

 

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ BT'S FACEBOOK-SIDE HER