Lyt til artiklen

Politiet indledte torsdag formiddag en veritabel jagt på et bundt vildfarne Hawk-missiler, der var set på Holbæk-motorvejen med retning mod København.

Sikkerhedsledelsen omkring EU-topmødet blev torsdag morgen ramt at noget, der ligner rigtig hurtig og dårlig mave, da et bundt Hawk missiler pludselig dukkede op på Holbæk-motorvejen med kurs mod København.

Samtlige politikøretøjer på Sjælland og i Storkøbenhavn blev klokken 09.10 alarmeret af den centrale vagtleder med klar besked om at holde udkig efter et militærkøretøj lastet med raketter.

Såfremt man mødte køretøjet, skulle det omgående stoppes.

Jagten blev indledt, men Hawk-batteriet var som sunket i jorden. Raketterne er en mobil type jord til luft missil, der bruges til at skyde fly ned med, og mandskabet er netop trænet i at forsvinde fra jordens overflade for så at dukke skudklare op gemt i skove eller små landsbyer.

Og kombinationen af det forsvundne batteri og de prominente statsledere på vej til Københavns Lufthavn i Kastrup fik et skrækscenario frem på nethinden hos visse sikkerhedschefer.

Jagten på raketterne var intens, men resultatløs. Hele formiddagen lagde Forsvarskommandoen nærmest et røgslør over sagen. Presseofficer, major Torben Scackinger afviste at kende til sagen, men henviste til kontrol- og forsvarsgruppen i Skalstrup ved Roskilde, hvor man på det bestemteste nægtede at kende noget til noget om nogen missiler.

Først sidst på eftermiddagen krøb Torben Scackinger til korset og indrømmede, at der havde været vildfarne missiler på Holbæk-motorvejen:

»Der er tale om et raketbatteri, som skulle køres fra Roskilde til et depot i Værløse. Det er en helt almindelig procedure, hvor alle tilladelser var givet, også fra politiets side, der altid orienteres, når vi flytter rundt på raketter, sprængstoffer og ammunition,« siger Torben Scackinger og tilføjer:

»EU-topmødet taget i betragtning, må det nok erkendes, at det ikke var et ret smart tidspunkt, der blev valgt for en sådan transport. Men når det er sagt, så var det altså politiet, der gav tilladelsen, og da politiet selv opdagede at køretøjet var på vejen, var det for sent at stoppe transporten. Den nåede sikkert frem til Værløse, hvor raketterne er i sikkerhed.«