2000 danskere med mentale handicap må ikke stemme til folketingsvalg, fordi en værge styrer deres økonomi.

København. Tre mænd og en kvinde har anlagt sag mod staten, fordi de ikke må stemme ved folketingsvalg og ved folkeafstemninger.

Sagen kører torsdag i Østre Landsret.

De fire er mentalt handicappede i varierende grad, men det er ikke derfor, de ikke må få et valgkort.

Det skyldes derimod alene, at de har problemer med at håndtere deres økonomi og derfor har fået udpeget en værge til at varetage deres pengesager.

Af Grundloven fremgår det, at "umyndiggjorte" personer får frataget deres stemmeret, og Justitsministeriet vurderer, at man er umyndiggjort, når man er underlagt det mest omfattende værgemål - et såkaldt paragraf 6-værgemål.

Det er cirka 2000 danskere løbende, og en af dem er 63-årige Lasse Jensen.

Han bor i Nordjylland, men er taget til København som en af de fire, der har sagsøgt staten, fordi han føler sig som en andenrangsborger, når han ikke må få et valgkort.

- Jeg har det meget, meget dårligt med det. Jeg føler virkelig, at det er nedværdigende.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at ændre loven, så folk i fremtiden kan være med til at stemme, selv om de bliver økonomisk uansvarliggjort, siger han.

Advokat Christian Dahlager skal føre sagen for de fire sagsøgere.

Han er på linje med sine klienter fortørnet over, at deres manglende økonomiske sans også skal koste dem deres ret til politisk deltagelse.

- Jeg synes, at det er for hårdt, og jeg synes, det er en helt antik måde at behandle folk på, som vi burde have lagt bag os for længst, siger han.

Han henviser til "de seks f'er", fruentimmere, folkehold, fattiglemmer, fjolser, forbrydere og fallenter, hvoraf de fem ifølge Christian Dahlager gennem de seneste 100 år har fået stemmeret.

- I dag er den eneste udelukkede gruppe "fjolserne", altså mennesker, som på grund af kognitivt handicap har fået en værge til at hjælpe sig med økonomien. Det skal vi have gjort op med, siger han.

På statens vegne møder Kammeradvokaten ved Sune Fugleholm. Han er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelser om et interview.

Dommen ventes at falde inden for en måneds tid.

/ritzau/