Højreekstremisme i Aalborg: Dukker indsmurt i rød farve blev efterladt på jødisk gravplads.

Hærværk mod den jødiske gravplads i Aalborg har fredag udløst en straf på et års ubetinget fængsel til en 29-årig mand.

Det oplyser Nordjyllands Politi.

I dommen afsagt af Retten i Aalborg indgår dog også en betydelig reststraf fra en tidligere sag, oplyses det i en pressemeddelelse.

Der er tale om en såkaldt fællesstraf. I den tidligere sag var han dømt for trusler og våben, og reststraffen var ti måneder, oplyser anklagemyndigheden.

Forbrydelsen på gravpladsen indebar en overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf i straffeloven, idet jøder blev hånet og nedværdiget på grund af deres tro.

Det var i april, at der blev malet rød farve, som skulle forestille blod, på murværket ind til kirkegården. Desuden blev dukker indsmurt i rød farve efterladt både inden for og uden for kirkegården.

På stedet var der løbesedler fra den højreekstremistiske bevægelse Nordfront.

Aktionen blev omtalt på bevægelsens hjemmeside, og her var der ifølge retten tale om propaganda i strid med straffelovens paragraf 266, som forbyder trusler og hån mod en gruppe for eksempel på grund af dens tro eller etnicitet.

I en lignende sag fra Randers i 2019, hvor 84 gravsten blev væltet på en jødisk gravplads blev to mænd med forbindelse til den højreradikale gruppe ligeledes dømt.

Her blev den ene idømt fængsel i ni måneder, mens den anden blev straffet med et år.

I sagen fra Aalborg nægtede den 29-årige sig skyldig. Beviset bestod af billeder på hans telefon. Inden han blev ført væk, sagde manden, at der var tale om et justitsmord, skriver det regionale medie nordjyske.dk.

/ritzau/