En 34-årig gymnasielærer er blevet kendt skyldig i drabet på 74-årige Ernst Ellebye, der blev brutalt overfaldet og dræbt i sit hjem i Tønder. Det har et enigt nævningeting ved Retten i Sønderborg netop afgjort.

Kort efter midnat den 21. december sidste år, gik gymnasielæreren amok på den 74-årige mand, som boede i opgangen ved siden af ham i Tønder. I 18 timer kæmpede Ernst Ellebye for sit liv, men blev den 21. december 2013 klokken 18.03 erklæret død på Odense Universitetshospital som følge af kraniebrud og blødninger i hjernen.

Obduktionen af den ældre mand viste, at han var blevet stukket gentagne gange i hovedet og på kroppen, ligesom han var blevet trampet på brystet.

Gymnasielæreren har under retssagen forklaret, at det var en misforståelse, der ledte til Ernst Ellebyes død. Han havde angiveligt forvekslet sin egen lejlighed med den 74-åriges, og han har forklaret, at han troede den ældre mand var en indbrudstyv.

»Jeg begyndte at sparke til døren, men det virkede ikke. Så jeg tog tilløb og bragede mod døren med fuld kraft. Det næste, jeg husker, er, at jeg stryger så hurtigt ind i lejligheden, at jeg ender henne i enden af entreen tre-fire meter længere fremme. Ud af øjenkrogen får jeg øje på en mand inde i mit soveværelse, og han står med en kæmpe kniv. Jeg tænkte: 'Fuck. Han vil slå mig ihjel',« sagde den 34-årige, da han afgav forklaring i Retten i Sønderborg.

Han forklarede videre, at han kom op at slås med den ældre mand, som ifølge den dømte havde en kniv og spærrede vejen ud af lejligheden.

»Mens vi ligger på gulvet og kæmper, ser jeg, at der er blod ud over det hele. Jeg forsøger at holde hans arme og sparker ham tre gange med knæet i maven, før jeg registrerer, at han slipper kniven. Herefter bliver alt sort, jeg kan ikke huske, hvad der så sker,«  fortalte gymnasielæreren, der også forklarede, at han var lettet, da politiet nåede frem.

Den udlægning kunne betjenten, der sammen med sin kollega blev sendt ud til gerningsstedet, dog ikke genkende.

»Han svingede i humør. I det ene øjeblik talte han dansk, det andet talte han et andet sprog. I det ene øjeblik var han helt nede på jorden, i det andet var han ophidset og råbte, at det var hans lejlighed,«  forklarede betjenten, da han vidnede i retten.

Den 21. december 2013 blev den stadig småberusede gymnasielærer anholdt og fremstillet i grundlovsforhør. Dengang ønskede han ikke at udtale sig, og hans forklaring under retssagen var dermed første gang, at hans opfattelse af begivenhederne den skæbnesvangre nat kom frem.

Nævningetinget har ikke lagt særligt stor vægt på den tiltaltes forklaring, der ifølge skyldkendelsen vurderes som efterrationaliseringer.

»Det findes påfaldende, at tiltalte med hensyn til en stor del af hændelsesforløbet har en særdeles detaljeret hukommelse, mens han slet ikke har nogen hukommelse om andre, helt centrale punkter,« læste retsformand Niels Deichmann op fra kendelsen.

Der bliver udmålt straf i sagen senere tirsdag.