Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Den 34-årige gymnasielærer Bjørn Frank Jensen skal 12 år i fængsel for drabet på den 74-årige Ernst Ellebye, der blev dræbt i sin lejlighed i Tønder sidste år.

Det har et nævningeting afgjort ved Retten i Sønderborg tirsdag eftermiddag.

Klokken havde kun lige passeret midnat den 21. december 2013, da den 34-årige gymnasielærer gik amok på den ældre mand, der boede i en lejlighed et par opgange fra gymnasielæreren.

Med kraniebrud, blødninger i hjernen og adskillige stiklæsioner i hovedet samt på kroppen kæmpede Ernst Ellebye i 18 timer for sit liv, men forgæves. Den 21. december 2013 klokken 18.03 blev han erklæret død, og sigtelsen mod Bjørn Frank Jensen blev ændret til manddrab.

Under retssagen har den 34-årige nægtet sig skyldig og har forklaret, at det var en misforståelse, der ledte til Ernst Ellebyes død. Den dømte drabsmand havde angiveligt forvekslet den ældre mands lejlighed med sin egen og troede, at den 74-årige var en indbrudstyv.

Derfor kæmpede gymnasielæreren sig vej ind i lejligheden, hvor han sloges med den fysisk underlegne, ældre mand. Obduktionen viste, at Ernst Ellebye blandt andet var ramt af adskillige knivstik og blevet trampet i brystet.

Nævningetinget har ikke tillagt den dømtes forklaring stor vægt, der ifølge skyldkendelsen vurderes som »efterrationaliseringer«.

»Det findes påfaldende, at tiltalte med hensyn til en stor del af hændelsesforløbet har en særdeles detaljeret hukommelse, mens han slet ikke har nogen hukommelse om andre, helt centrale punkter,« læste retsformand Niels Deichmann op fra kendelsen.

Flere af den dræbtes nære pårørende var til stede i retten, da dommen faldt.

»Jeg er tilfreds med dommen, men det er også en underlig følelse. For det bringer ikke min far tilbage, uanset hvad retten måtte komme frem til,« sagde den dræbtes søn, Jonas Ellebye, til BT.

Anklager Christina Korsgaard Andersen gik efter en dom på 12 års fængsel, som er den normale straf i drabssager i Danmark.

»Efter min opfattelse er der ingen formildende omstændigheder i den her sag. Er der tale om noget, så er der tale om skærpende omstændigheder,« sagde anklageren under sin procedure.

Forsvarer Kim Bagge argumenterede derimod for, at straffen for drabet ikke skulle fastsættes til mere end 10 års fængsel. Han lagde blandt andet vægt på, at kniven, som Ernst Ellebye blev stukket med, var den afdødes egen.

»Det er min opfattelse, at der findes omstændigheder, som gør, at straffen skal fastsættes til 10 års fængsel,« sagde Kim Bagge i sin procedure, men et enigt nævningeting valgte at følge anklagerens påstand om 12 års fængsel.

Bjørn Frank Jensen skal betale 65.000 kroner i erstatning til den dræbtes søn, ligesom han skal betale sagens omkostninger.

Gymnasielæreren ankede straks dommen til landsretten, hvor han vil forsøge at blive frifundet. Han og hans advokat prøvede desuden at få navneforbuddet, der har været gældende under byrettens behandling af sagen, forlænget.

Den anmodning valgte byrettens tre juridiske dommere ikke at efterkomme, hvilket affødte højlydte protester fra den tiltalte.

»Ej, nu må det kraftedme stoppe, mand,« sagde Bjørn Frank Jensen og rystede på hovedet.

Andre læser også