Ni unge mænd med tilknytning til banden Loyal to Familia blev fredag fremstillet i grundlovsforhør i Dommervagten i København. De er sigtet for besiddelse af skarpladte våben på Nørrebro.

Retssal 60 i Københavns Byret var pakket med betjente i skudsikre veste, da ni unge mænd fredag blev fremstillet i grundlovsforhør. Her blev de sigtet for, i forening og efter forudgående aftale, at have været besiddelse af skydevåben under særligt skærpende omstændigheder som led i den verserende bandekonflikt.

Inden retsmødet gik i gang, havde adskillige pårørende taget plads på tilhørerrækkerne bag pressepladserne i retssalen. Flest unge mænd, men også en mor og en kæreste var iblandt. Ingen havde lyst til at udtale sig.

Kort før klokken 18 blev de sigtede ført ind i salen, tæt omgivet af endnu flere betjente. Netop som de sigtede havde sat sig bag deres respektive forsvarere, begyndte én af dem at småskændes med en betjent. 'Du skal ikke true mig' begyndte den unge mand, inden dommeren krævede absolut ro i retssalen.

De ni mænd er mellem 20 og 29 år. Seks af dem har dansk statsborgerskab, mens to stammer fra Irak og en fra Somalia. De blev alle anholdt torsdag klokken 18:45 inden for visitationsområdet på Nørrebro, hvor politiet i et grønt område i Rovsinggade havde fundet en pistol med magasin og en maskinpistol af typen Scorpion med tre magasiner. Begge skydevåben havde skarpe skud i sig.

Kort inde i retsmødet krævede anklager Tanja Søderlund dørene lukket af hensyn til politiets videre efterforskning. Selvom flere af forsvarsadvokaterne og pressens repræsentanter protesterede, valgte dommeren at efterkomme anklagerens ønske. Det er derfor uvist, hvordan de sigtede stiller sig til sigtelserne.

De unge mænd menes at have tilknytning til storbanden Loyal to familia, der oprindeligt havde sit udspring omkring Blågårds Plads på Indre Nørrebro. Banden har på det seneste forsøgt at ekspandere sit territorium og er dermed kommet i voldsom konflikt med blandt andet den gamle Brothas-gruppering fra Mjølnerparken og grupper fra Husum-området samt Nordvest-kvarteret i København.

Det har de i løbet af sensommeren ført til talrige skyderier i Hovedstads-området, hvorunder både bandefolk og helt sagesløse personer er blevet ramt. Blandt andet i området ved Rovsinggade, hvor de skarpladte våben torsdag aften blev afsløret.

Her var der skyderi 25. juli, hvor en 26-årig mand blev ramt af to skud i benet, da en bil stoppede op i Rovsinggade og en mand affyrede 8-10 skud. Kort efter blev to mænd på 23 og 29 år anholdt i den nærliggende Mjølnerparken. De blev dagen efter varetægtsfængslet.

Dette skyderi resulterede efter politiets resulterede i en såkaldt bytter 4. august, hvor der kort før kl. 13 blev affyret skud mellem to biler på Rovsinggade, der forbinder Tagensvej og Lyngbyvej/Hans Knudsens Plads.

Politiet har tidligere fortalt, at man med massiv tilstedeværelse og aktioner forsøger at stresse banderne for at stoppe de utallige skyderier, som har plaget København de seneste måneder. Og som i tre tilfælde har ført til, at uskyldige er blevet mål for kuglerne..