Retssal 3 i Retten på Vestre Allé i Aarhus var onsdag formiddag fyldt til randen med både politi og anholdte aarhusianere.

Klokken 9.30 begyndte et grundlovsforhør mod hele seks personer nemlig, som tirsdag formiddag omkring klokken 10 blev anholdt i en stor koordineret politiaktion, efter at politiet gjorde sig et gigantisk fund til millioner på en gård i den lille landsby Aulum.

Her blev der beslaglagt 25 millioner cigaretter, 13 tons forarbejdet tobak, samt en omfattende mængde cigaretproduktionsudstyr.

Ved siden af de sigtede sad hver deres forsvarsadvokat, mens dommer Dot Buchtrup forsøgte at styre slaget gang. Rundt om i lokalet var mange civilklædte betjente, der var bevæbnet.

Ifølge sigtelserne har den ulovlige produktion af cigaretter fundet sted over en periode på knap to år.

Fra marts måned 2020 og frem til den 31. december 2021.

Det er dog forskelligt hvor lang tid, de sigtede har været inde over den ulovlige produktion.

Men det er alligevel en yderst alvorlig sag for dem alle.

Alle er nemlig sigtede for at have have underdraget statskassen kæmpestore beløb. Det drejer sig for alles vedkommende om mellem 40 og 56 millioner kroner i tobaksafgifter.

Produktionen og videredistributionen skal have fundet sted på og fra en gården i Aulum, som har været indrettet som en professionel tobaksfabrik.

Fem af de seks nægter sig skyldige, mens den sidste endnu ikke har taget stilling til, hvordan han forholder sig til sigtelserne.

De seks personer, som er fem mænd og en kvinde i alderen 42 til 57 år, er, ifølge politiet opfattelse, alle en del af det kriminelle miljø og netværk i Aarhus.

Modsat mændene er kvinden kun sigtet for at have opbevaret en del af cigaretterne, og ikke for at have været en del af produktionen af de mange millioner ulovlige cigaretter.

Til gengæld er hun modsat de andre sigtet for at have opbevaret ikke under en million kroner, som kommer fra den ulovlige produktion.

Dem har hun blandt andet brugt til at købe to sommerhusgrunde for, fremgår det af sigtelserne.

Hvem, cigaretterne er blevet solgt til, er stadig uvist.

Tirsdag eftermiddag afholdt politiet et door step på politigården i Aarhus, hvor de forklarede yderligere om sagen.

Her kom det frem, at politiet ikke vil afvise, at der kan ske yderligere anholdelse i sagen. Netop af denne grund blev dørene onsdag formiddag også lukkede for offentligheden.

Det betyder, at B.T. og de andre medier måtte forlade retssalen efter sigtelserne var læst op.

Ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard oplyste dog tirsdag, at strafferammen på denne type sager er otte års fængsel, men at der derudover kan komme en tillægsbøde.

I andre sager er der set eksempler på tillægsbøder på op til 70 millioner kroner.

Politiet forklarede også, at ransagningen af landejendommen i Aulum, som er blevet brugt til den ulovlige cigaretproduktion, stadig er i fuld gang.

Her leder politiet efter værdigenstande, der er købt for penge, der er skaffet ved kriminelle handlinger.

National Enhed for Særlig Kriminalitet har efterforsket sagen siden midten af sidste år. Og de fortæller, at der er tale om en stor sag.

B.T. følger sagen.