Flere politikredse er begyndt at genoptage ældre uopklarede drabssager - både på baggrund af nye DNA-metoder og nye vidnehenvendelser.

14 gamle drabssager fra forskellige dele af Danmark er blevet aktuelle igen. Fælles for dem alle er, at de er uopklarede, men også, at der enten er dukket spor op med hjælp fra nye DNA-metoder, eller at TV-udsendelser har givet anledning til, at vidner rusker op i fortiden og har taget kontakt til politiet.

- Teknikken til at sikre DNA-materiale er blevet forbedret, og det er blevet muligt at få brugbart DNA ud af selv meget små mængder spyt eller andre biologiske spor, som en gerningsmand har efterladt, siger Ove Pedersen, der er leder af politikredsens afdeling for personfarlig kriminalitet ved Midt- og Vestsjællands Politi.

I kredsen har de valgt at se nærmere på seks forskellige drabssager. Sager med en høj alder og et hidtil koldt spor, men som politiet fortsat har DNA-beviser gemt fra.

Den ældste sag er helt tilbage fra 1967, hvor en 33-årig lærerinde blev fundet dræbt i sit hjem i Holbæk, mens den seneste, et drab på en ældre kvinde, som efterfølgende fik brændt sit hus ned, er fra 1999.

Også hos Københavns Politi har fire gamle sager fået opmærksomhed igen, efter at de nye DNA-metoder har vist sig brugbare. Her stammer sagerne fra 1985 og 1990, og i to af sagerne har politiet siden mandag aften fået otte henvendelser fra vidner.

Det er i de 22 år gamle sager om den 18-årige gymnasieelev Stine Geisler fra Indre By og om 23-årige Hanne With, som blev fundet dræbt i sin lejlighed ligeledes i København.

Fire henvendelser har givet politiet helt nye informationer, som nu skal undersøges.

- Det kan være, de giver anledning til, at vi besøger nogle mennesker og spørger, om de har noget imod, at vi tager en prøve til DNA på dem, siger vicepolitiinspektør hos Københavns Politi, Jens Møller Jensen, og forklarer, at de allerede har tjekket de tidligere mistænkte og flere andre, som kunne have sat deres aftryk legalt.

I Nordjylland har de kigget på de københavnske kolleger, og derfor skal to nordjyske drabssager på en grønlandsk kvinde, Karmella Marie Victorie Thala Biancosom, i 1995 og elektriker Finn Jensen i Aalborg i 1996 også have et gennemsyn igen.

- De to mord er begge uopklarede, og nu vil vi kigge på, om der er nogle mulige dna-spor, som vi kan få fat i ved hjælp af den nye DNA-teknik. Det er klart, at den succes vores københavnske kollegaer har haft, får os til at gøre os nogle tanker, så derfor har vi her til morgen diskuteret hvilke mulige uopklarede sager, vi har, siger politikommissær Lars Nørskov Jørgensen fra Nordjyllands Politi til BT.

Ligeledes er DNA-spor fra et par handsker ifølge dr.dk grunden til, at Nordsjælland giver en drabssag fra 2007 ekstra opmærksomhed. Her blev en 65-årig autoforhandler, Freddie Olin Pedersen, dræbt under et hjemmerøveri i Smørum.

Til gengæld er DNA ikke grunden til, at bornholmer-politiet har taget en gammel sag op igen. I stedet har en TV-udsendelse om et 15 år gammelt drab på en servitrice, der blev vist for nogle måneder siden sat gang i henvendelserne. I alt 10 tips er blevet ringet ind til politiet.

- Når der er noget nyt, efterprøver vi det. Vi har nu flere, vi skal tale med, men sagen er 15 år gammel, så det er noget, vi tager ind imellem, siger Peter Jørgensen, politikommissær ved Bornholms Politi og henviser til, at de nyeste sager har højeste prioritet.

Fyns og Østjyllands Politi har endnu ikke nogle konkrete sager, men oplyser, at de agter at se nærmere på de uopklarede drab, som muligvis har brugbare spor.