Deltag i debatten

Han slår af alle kræfter den tynde, nøgne kvinde, som sidder sammenkrøbet på madrassen. Igen og igen. Scenen stammer fra en film, som anti-trafficking-kampagnen ’Human Trafficking – misbrugt i Danmark’ har lagt op på deres hjemmeside under navnet ’Trafficking Horror’.

Filmen er blevet lagt op på hjemmesiden i anledning af EU’s internationale anti-trafficking dag, og meningen med kampagnen er at komme helt tæt på.

Vi får en advarsel, inden vi klikker på start og afspiller den 35 sekunder korte film.

- Vi beklager at denne film eksisterer og ønsker på inden måde at fremme vold, står der på hjemmesiden humantrafficking.dk.

BT har spurgt, hvorfor folkene bag mener, at det er i orden at bruge klippet, specielt hvis det er ægte.

- Vores formål er at vise, at der er kvinder, der har det dårligt. Og når det er autentisk, er det ikke bare en film, og det fanger folks opmærksomhed. Det er ligesom med sultkampagner. Her skal vi se folk dø, før vi reagerer. Man er blevet så hårdkogt, forklarer Jakob Rønberg, der er stifter af New Lives, organisationen bag kampagnen.

- Men det er ofte sådan, at de handlede kvinder får tæv, hvis de gør nogen som helst forsøg på at komme ud af det, siger han.

Er den virkelig?

Selv antager han, at filmen er autentisk.

- Vi har ikke bevist, at den er virkelig, men understreger at vi antager, at det er en snuff-film. Hvorfor er hun nøgen og han fuldt påklædt?, spørger han retorisk.

Filmen går dermed helt tæt på det uhyggelige snuff-fænomen, hvor folk for eksempel får tæv for rullende kamera.

Jakob Rønberg har haft en kulturarbejder med rumænsk baggrund til at analysere klippet. Manden på klippet taler nemlig rumænsk, og kvinden får tæv, fordi hun har et nummer på sin telefon, hun ikke må have, forklarer Jakob Rønberg.

Han håber det påvirker stemningen herhjemme og dermed skærpe indsatsen mod menneskehandel.

Perfekt til formålet

Og det er nødvendigt at komme så tæt på for at forstå alvoren, mener kommunikationsforsker, lektor Klaus Kjøller.

- Filmen virker perfekt til formålet. Kampagnen skal sætte en dagsorden og derfor levere oprørende billeder. Det er modbydeligt at se på, men sådan en kampagne står og falder netop med at levere sådanne billeder til skræk og advarsel. Vi er nødt til at se rædslerne, siger han til bt.dk og tilføjer:

- Videoen går lige til, eller måske lige over, grænsen. Den viser i hvert fald tænder, mener Klaus Kjøller, der dog selv ville sætte grænsen, hvis volden var forbundet med seksuel lyst. Eller hvis kvinden brækkede næsen eller hendes øje hang ud.

DELTAG I DEBATTEN: Hvad mener du om, at folkene bag 'Human Trafficking – misbrugt i Danmark'-kampagnen bruger en formodet autentisk voldsvideo i deres kampagne?