Flere af de fynske politibetjente, der ifølge Statsadvokaten skal slippe for straf i en sag om aflytninger, blev ikke afhørt. Alligevel konkluderer Statsadvokaten, at de brød retsplejeloven i god tro.

Statsadvokaten for Fyn, Syd- og Sønderjylland vil lade syv fynske politifolk slippe for straf i en sag om ulovlig behandling af telefonaflytninger. De har brudt reglerne, men gjorde det i god tro, lyder begrundelsen. Fem af betjentene blev dog aldrig afhørt.

Det undrer forsvarsadvokat Mette Grith Stage, der i begyndelsen af året klagede over aflytningerne af samtaler mellem hende og en klient.

- Man kunne i det mindste have gjort sig den ulejlighed at afhøre dem og spørge, hvad de vidste om reglerne, siger hun.

Professor i straffeproces ved Københavns Universitet Eva Smith er enig.

- Især fordi det forekommer mig helt usandsynligt, at man ikke lærer de her regler på politiskolen, siger hun.

Politifolkene havde med en dommerkendelse lov til at aflytte Stages klient. Ifølge retsplejeloven skal politiet dog slette aflytninger af samtaler med en forsvarsadvokat. Det gjorde Fyns Politi ikke. Tværtimod blev optagelserne udskrevet og gemt i flere måneder.

- Hvis jeg skal kunne gøre mit arbejde ordentligt, er det helt afgørende, at jeg kan have fortrolige samtaler med mine klienter, siger Mette Grith Stage.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Statsadvokaten. Efterforskningen er dog foretaget af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, som senere har sendt en redegørelse til Statsadvokaten. DUPs direktør, Kirsten Dyrman, bekræfter, at kun to overordnede politifolk er blevet afhørt.

- Vi har vurderet, at det var tilstrækkeligt. Statsadvokaten har haft mulighed for at bede os foretage yderligere efterforskning. Det har han ikke gjort, så han må have været enig, siger hun.

Ifølge Statsadvokatens afgørelse kendte de ledende politifolk ikke til de underordnede betjentes manglende viden. Lederne slipper derfor også for straf. Statsadvokaten vil dog bede Fyns Politi sikre sig mod gentagelser, fremgår det af afgørelsen.

Fyns Politi lægger sig imidlertid fladt ned af sig selv.

- Vi har ikke siddet med hænderne i skødet og ventet på afgørelsen. Allerede da advokaten klagede og gjorde os opmærksom på sagen, vidste vi, at det, der var foregået, var forkert, siger han.

Chefpolitiinspektøren hæfter sig ved, at Statsadvokatens kritik ikke er rettet mod de enkelte betjente.

- Det er et ledelsesansvar, at alle kender de her regler. Derfor sendte vi, allerede da sagen kom frem, nye instrukser ud til alle vores ledere, siger han.