Mandag formiddag afgør Østre Landsret, om den spritbilist, der i efteråret dræbte den 13-årige Alexander Pedersen ihjel, skal have nedsat sin straf.

18. november sidste år kørte den 43-årig Henrik Trans Pedersen fra Frederiksværk en tur i sin bil, som fik fatale konsekvenser.

Han havde drukket for meget. Ja, faktisk var han fuld og en blodprøve viste senere, at han havde en promille på 1,44. Hans kørekort var inddraget, og bilen havde han mistet, fordi han to gange tidligere var han blevet dømt for at køre bil, mens han var beruset. 

Alligevel valgte den 43-årig familiefar at sætte sig ind bag rattet i sin kærestes bil og køre af sted. Han kørte ind på en tankstation og købte en snaps og kørte videre. 

Fem minutter senere mistede han herredømmet over bilen i en kurve på Hillerødvej og kørte tværs over vejen, ind over cykelstien og direkte ind i Alexander, som var på vej til middag hos sin mormor. Den 13-årige skoledreng blev dræbt på stedet.

Fire uger efter ulykken blev den 43-årige Henrik Trans Pedersen idømt to års fængsel og ti års frakendelse af kørekortet.

En dom, som Alexanders familie syntes, var alt for lav i betragtning af, at bilisten i forvejen havde to domme for spritkørsel og en dom for at køre i frakendelsestiden.

Henrik Trans Pedersen på sin side syntes derimod, at hans straf er alt for hård, og nu vil han forsøge at få den sat ned.

Anklagemyndigheden - Statsadvokaten i København - har som modtræk valgt at kontra-anke dommen med krav om, at straffen skal skærpes i landsretten.

Da en enig domsmandsret i december afsagde dommen over Henrik Trans Pedersen, sagde Alexanders bonus-farmor til BT:

- Han har taget et liv. Det har han, uanset at han var fuld, og at det ikke var hans mening at slå nogen ihjel. Han tog et liv, og det er trods alt en form for mord, og det synes jeg ærligt talt burde give mere end to år. Det er ingen lettelse, nærmere frustration. Han kan jo anke sagen, og på den måde, at det ikke et punktum for os endnu, sagde Alexanders bonus-farmor uden for retten, da dommen var faldet. Både hun, Alexanders mor og øvrige familie var dybt berørte i retten.

- Han har ikke kun taget et liv, han har også smadret liv. Vores liv har været et helvede, siden det skete. Det har været et helvede for Alexanders forældre. Hans forældre er i opløsning på grund af det, han har gjort, sagde bonus-farmoderen dengang.