Den mandlige pædagog (lille billede) er nu titalt for at have sex-krænket otte børn i institutionen Eventyrlunden i Holbæk.
Den mandlige pædagog (lille billede) er nu titalt for at have sex-krænket otte børn i institutionen Eventyrlunden i Holbæk. Foto: Camilla Rønde / Privat

Tiltalt for sex-overgreb i samme institution for otte år siden

Den pædagog, der lige nu er sigtet for at have begået overgreb i børnehuset Eventyrlunden i Holbæk, var tiltalt i en sag om sex-overgreb i selvsamme institution for otte år siden.

Den mandlige pædagog fra den integrerede institution Eventyrlunden i Holbæk, der er sigtet for at have befølt 17 børn uden på tøjet, har tilbage i 2005 været involveret i en anden sag. Dengang blev han sigtet for at have forgrebet sig på en pige i børnehave-alderen, som var i aflastning hos ham. Politiet valgte at rejse tiltale, men da sagen kom for retten, blev manden frikendt.

I BUPL, hvis advokat dengang varetog sagen, kender man godt sammenhængen.

- Vi er bekendt med, at der har været en tidligere sag, men dengang endte det med en frifindelse. Vi kender til den nye sag, og den undersøges lige nu, men han er som bekendt heller ikke dømt endnu, siger formand Berta Langhoff fra BUPL, Midtsjælland.

Dengang eksisterede institutionen under et andet navn på en anden adresse. Senere valgte man at føre børnehuset videre på en ny adresse under det, der i dag hedder Eventyrlunden. Men selvom institutionen skiftede navn, flyttede flere fra medarbejderstaben med. Herunder den mandlige pædagog i 50’erne, som i dag står sigtet for at have befølt op mod 17 børn i 4-5 års alderen.

Tilbage i 2005 havde den omtalte pædagog ansvaret for at tage sig af en pige i institutionen for at aflaste hendes familie. Men det var, da han i sin fritid tog hende med på en lejrtur, at han skulle have forgrebet sig på hende.

I retten kom det frem, at moderen til pigen kæmpede mod de sociale myndigheder, og forsvareren for den tiltalte pædagog bemærkede derfor, at anklagen i virkeligheden kunne være et forsøg på at stoppe en eventuel tvangsfjernelse af pigen.

Dommeren lagde i retten ikke skjul på, at der var tale om en svær sag, og uden tekniske beviser valgte retten at frikende manden. Det skabte stor lettelse hos den tiltalte pædagog, men også hans familie, kolleger og forældre til børn i institutionen, som havde bakket ham op gennem forløbet.

Derfor fortsatte den snart 60-årige pædagog i institutionen, til han blev suspenderet tilbage i november 2012, da den første mistanke blev rettet. Dengang blev han også anholdt, men efter afhøringerne blev han løsladt.

I dag ønsker leder af Eventyrlunden Tom Kristensen, der kom til institutionen i 2010, ikke at kommentere hverken den tidligere eller nuværende sag.

Hos Holbæk Kommune ønsker chef for dagtilbud og indlæring, Christian Simonsen ikke at kommentere sammenhængen mellem de to sager, men han afviser, at kommunen kunne have handlet anderledes, fordi manden netop blev frikendt.

- I den tidligere sag var der tale om et tilfælde, der foregik uden for institutionen. Den pågældende pædagog i den sag blev desuden frikendt, siger Christian Simonsen fra Holbæk Kommune.

Det har tidligere været fremme, at der var regler i Eventyrlunden om, at pædagoger ikke måtte være alene med børn. Men så sort/hvidt, vil Holbæk Kommune ikke udlægge det. Kommunen lægger de overordnede rammer for institutionerne, men børnehuse og vuggestuer udformer selv de regler, som deres ansatte skal følge.

- Vi lægger op til det vi kalder gennemsigtighed, så pædagogerne f.eks. så vidt muligt ikke er alene med børnene, og hvis de er, så ved kollegerne hvorfor. Det er både for at beskytte børnene og medarbejderne, siger Christian Simonsen og fortsætter:

- Men vi har ikke regler om, at man ikke må sidde på skødet eller skifte små børn alene, men vi opfordrer f.eks. til, at man ikke kysser børnene på munden. Vi ønsker, at der skal være en professionel relation mellem barn og pædagog, men ikke en familiær. Det er dog urealistisk decideret at forbyde, at pædagoger må være alene med et barn, for det kan ikke undgås i praksis.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi ønsker man ikke at kommentere den nu sigtede pædagogs forhistorie. Men efterforskningsleder Ove Pedersen oplyser, at manden er sigtet for blufærdighedskrænkelse efter straffelovens § 232, der omhandler krænkelse af mindreårige. Samt efter § 223, den såkaldte 'træner og skolelærerparagraf'.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.