Pressefotograf på job blev anholdt og fængslet for brandstiftelse. Nu klager han over politiet

Københavner-forstanden Albertslund brænder og har gjort det længe. Det seneste halve år har politi og brandvæsen rykket ud til flere end hundrede påsatte brande på Den Københavnske Vestegn.

Pressefotograf Mathias Øgendal fra firmaet presse-fotos.dk har taget tusindvis af billeder af brandene i Albertslund og omegn. Han rykker ud samtidig med politiet, og ofte er han fremme på gerningsstederne før patruljer og brandfolkene når frem. Her tager han billeder, som bliver flittigt brugt af pressen, men politiet bruger dem også i deres opklaringsarbejde.





En onsdag i februar blev Mathias Øgendal pludselig selv mistænkt for brandstiftelse. I forbindelse med en opgave natten mellem den 20. og 21. februar opdagede han, at en betjent åbnede hans bagagerum og begyndte at tage ting ud af bilen. Ifølge Mathias Øgendal, forsøgte han at fortælle betjenten, at han var fotograf på job, og at betjenten ikke havde tilladelse til at ransage hans bil, men det hjalp ikke. Da fotografen senere lod betjente forstå, at han ville klage over episoden, blev han anholdt, sigtet for brandstiftelse og fængslet.

Det var så rystende og ubehagelig en oplevelse for Mathias Øgendal, at han nu har valgt at klage til politidirektøren ved Vestegnens Politi over den betjent, der anholdte ham.

- Det havde været en helt anden sag, hvis han havde spurgt, om han kunne få lov at kigge i min bil. Så havde han naturligvis fået lov til det, men at han i den grad tilsidesætter god politiskik og ikke fortæller mig, hvorfor han vil ransage min bil, og at han bare ransager den - uden tilladelse og uden, at jeg først er anholdt, det er bare ikke i orden, siger Mathias Øgendal.

Fotografen tilbragte resten af natten i en fængselscelle uden at vide, hvad han var sigtet for. Selv er han overbevist om, at han blev anholdt, fordi den pågældende betjent skulle have et alibi for at have foretaget ransagningen.

Derfor har han kontaktet en advokat over klager nu over uretmæssig anholdelse, frihedsberøvelse i over 10 timer og uretmæssig ransagning af sin bil.

- Jeg kan sådan set godt forstå, hvis de synes, det er mærkeligt, at jeg altid er der, når det brænder. Så det er da naturligt nok, hvis de mistænker mig, og vil undersøge sagen nærmere. Det er bare ikke det, der var tale om, understreger Øgendal og tilføjer, at han håber at få en undskyldning og en erstatning.

Han har også en mistanke om, at den oppiskede stemning i området kan have været med til at øge presset på politiet.

- Vestegnens Politi har indkaldt en masse ekstra mandskab i forbindelse med brandene. Det kan være, det har fået en peptalk, før de er taget af sted. Det kan være, de har fået at vide, at de ikke kunne komme hjem uden anholdte. Jeg ved det ikke, siger han.

Selv om han godt er klar over, at sagen kan skade hans fremtidige samarbejde med politiet, har han valgt at klage over politiet.

- De skal have at vide, at de skal opføre sig ordentligt.

Officielt er han stadig sigtet i sagen, og han kan allerede nu mærke, at betjentene på gaden opfører sig anderledes over for ham, når de mødes til nogle af de mange brande.

Københavns Vestegns Politi bekræfter at have modtaget en klage fra Mathias Øgendal og skriver i en mail til bt.dk, at den vil nu blive undersøgt nærmere.

Politiet ønsker dog ikke at udtale sig yderligere om sagen.