En af Danmarks mest fremtrædende forsvarsadvokater, Bent Nielsen, Århus, er død, 75 år gammel, oplyser TV-avisen.

Bent Nielsen, der ofte var i mediernes søgelys som forsvarer i kontroversielle sager, døde efter længere tids sygdom.

Bent Nielsen kunne forlade Aarhus Universitet som cand.jur. i 1955, han blev advokat i 1958 og fik i de følgende år møderet for Landsretten og for Højesteret.

Som advokat valgte Bent Nielsen jobbet som forsvarer, og han lagde ikke skjul på, at han betragtede dette arbejde som en "gerning" eller et "kald."

Det hed sig mange gange i årenes løb, at han havde danmarksrekorden i at forsvare drabsmænd.

Med sit stærke engagement og sin skarpe retorik var han godt skolet til at stå på den tiltaltes side i retssalen, således som han gjorde det i mere end 40 år.

Mange af Bent Nielsens sager vakte stor opmærksomhed, og allermest genlyd gav hans årelange kamp for at få Palle Sørensen på fri fod.

I 14 år kæmpede advokaten for at få benådet den firfoldige politimorder. Utrætteligt bombarderede han skiftende justitsministre med sine breve, og i 1998 bar anstrengelserne frugt. Efter 32 år bag tremmer var Palle Sørensen igen en fri mand.

Bent Nielsens berømmelse rakte langt ud over det juridiske og det kriminelle miljø.

Han deltog i flere tv-udsendelser, bl.a. debatprogrammet "Den offentlige mening," som DR TV sendte 44 udgaver af fra 1990 til -94.

Desuden omfattede Bent Nielsens karriere en række bøger. Mens de første primært drejede sig om juridiske emner og fandt udbredt anvendelse til undervisning, skiftede han siden "målgruppe" og beskrev nogle af skæbner, han havde mødt som advokat, i bogform.

I maj sidste år udkom "Det er li'godt træls." Her stillede Bent Nielsen bl.a. spørgsmålet, hvorvidt det er rimeligt, at en voldtægtsmænd får en mildere straf end bogholderen, der har begået underslæb.

I bogen forholdt advokaten sig kritisk til begrebet "fast retspraksis," som efter hans opfattelse bidrager til, at befolkningen oplever mange domme som urimelige. Han mente, at alle sager burde betragtes som de første af

sin slags.

De seneste måneder var den myreflittige advokat stærkt handicappet af en lungelidelse. Han kunne dog fortsat bruge kræfterne på at skrive i hjemmet ved Århus, og i slutningen af 2002 fik han sat det sidste punktum i endnu en erindringsbog med arbejdstitlen "Det var så det."

De seneste måneder har et stort publikum oplevet ham i bysbarnet Nils Malmros' film "At kende sandheden." Selvfølgelig i en rolle som - forsvarsadvokat. /ritzau/