Torsdag formiddag har specialanklager Jakob Buch-Jepsen fremlagt de centrale punkter, som han har tænkt sig at gennemgå i Københavns Byret i løbet af ubådssagen, hvor Peter Madsen blandt andet står tiltalt for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

BT har talt med forsvarsadvokat Henrik Stagetorn om specialanklagerens forelæggelse, der som sådan ikke overrasker den erfarne advokat.

»Indtil videre er der ikke kommet noget overraskende frem i forhold til de udmeldinger, der allerede har været i pressen. Men der er helt sikkert flere beviser, der vil blive fremlagt i de kommende dage,« siger han.

Desuden var der en lille detalje i Jakob Buch-Jepsens forelæggelse, som Henrik Stagetorn mener er værd at lægge mærke til. Specialanklageren bad nemlig tilhørerne om at lægge mærke til hynderne og stængerne langs loftet i ubåden.

»Det gav heller ikke nogen mening lige i starten. Når han fremhævede, at man skulle lægge mærke til det, har det måske sammenhæng med de stropper, der er fundet på og omkring Kim Wall. En nærliggende tanke kunne være, at anklageren senere i dag vil spørge, om Kim Wall har været fastgjort med stropper i rørene i ubåds-loftet,« vurderer Stagetorn.

Peter Madsen i Københavns Byret, sigtet for drabet på den svenske journalist Kim Wall i hans hjemmebyggede ubåd, tilbage i august 2017. (Foto: Bax Lindhardt) Vis mere

'Patologisk løgner'

Anklageren valgte også at nævne uddrag af Peter Madsens mentalundersøgelse i sin forelæggelse på trods af, at han ikke behøvede at gøre det. Her lød det blandt andet, at Peter Madsen fremstår højst utroværdig, som en patologisk løgner, pervers og svært seksuelt afvigende. Han bliver også beskrevet som normalt begavet og ikke psykotisk. Men undersøgelsen konkluderer dog, at han - såfrem han dømmes - er en fare for andres liv, legeme og frihed.

Men det giver god mening ifølge Stagetorn, der har arbejdet som forsvarsadvokat i 20 år, at anklagemyndigheden vælger at inddrage mentalundersøgelsen allerede nu.

»Det gør anklageren for at spore retten ind på, hvad han mener om Peter Madsens troværdighed.«

Retssagen mod Peter Madsen forventes at slutte 25. april. Der er indkaldt 37 vidner. Heriblandt findes retsmediciner, tekniske eksperter og vidner, som skal afgive forklaring om Peter Madsens "udtalelser og adfærd". Ifølge retsbogen er over 200 vidner blevet afhørt i efterforskningen. Peter Madsen er tiltalt for at have planlagt Kim Walls drab, usømmelig omgang med lig, andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter og for at have forvoldt nærliggende fare for andres liv eller førlighed.