Sydøstjyllands Politi eftersøger netop nu fire mænd i alderen 30 til 40 år i forbindelse med en voldtægt af en 16-årig pige ved Vorbasse marked i weekenden.

Pigen har fortalt, at hun kom gående alene, da en mand henvendte sig til hende og hev hende med ind i et buskads, hvor tre andre mænd ventede. Her blev hun udsat for fuldbyrdet voldtægt af én af de fire, mens to holdt hende fast og den sidste mand holdt vagt.

»Det er et ekstremt groft tilfælde, fordi der ligger en form for planlægning forud for overfaldet. Det vidner om en stor afstumpethed og manglende empati,« forklarer Kenneth Reinicke, der er lektor i mandeforskning ved RUC, til BT.

Han understreger at denne type sager heldigvis meget sjældne.

»Alle voldtægter er naturligvis helt forfærdelige, men det her er så groft, ødelæggende og ydmygende,« tilføjer han.

Den 16-årige pige har over for Sydøstjyllands Politi beskrevet de fire gerningsmænd som værende mellem 30 og 40 år gamle. Også dét er atypisk, mener Reinicke.

»Det er meget sjældent, at voksne mænd i den alder begår den type overfald, hvor der slet ikke har været nogen forudgående interaktion med offeret,« fortæller han.

Kenneth Reinicke peger på, at det meget påfaldende, at fire voksne mænd overhovedet kan komme i en situation, hvor de alle går med til fuldføre overfaldet og voldtægten, men at gruppepres kan have været en afgørende faktor:

»Man skal ikke undervurdere, hvordan gruppepres kan fungere. De har nok siddet og kørt hinanden op for at skulle planlægge sådan noget, og så står man pludselig i det og tør ikke gøre noget, fordi man plejer at følger ham, der styrer.«

Det ville dog ifølge mandeforskeren være en mere oplagt forklaring, hvis gerningsmændene havde været væsentligt yngre og dermed manglede den livserfaring, man må forventes at besidde som voksen. En anden teori er derfor, at der i gruppen eksisterer et forkvaklet kvindesyn:

»Nogle få mænd kan faktisk føle sig berettigede til at gøre sådan, fordi de ikke opfatter kvinden som et ligeværdigt menneske, og derfor ser det som deres ret. Men det er meget sjældent, man oplever det i Danmark,« understreger Kenneth Reinicke.

Sydøstjyllands Politi efterlyser vidner, der kan have set de fire danske gerningsmænd, der talte med udpræget jysk dialekt.

A: mand, 33 – 36 år, 180 – 190 cm høj, kraftig til buttet af bygning, 2 – 3 cm mørkt pjusket hår.

B: mand, 30 – 40 år, 180 – 190 cm høj, kraftig bygget, med skægstubbe og skaldet.

C: mand, 35 – 38 år, 170 – 180 cm høj, 5 – 6 cm langt tilbagestrøget lyst hår.

D: mand, 3- 4 cm mørkt pjusket hår, ugegammelt fuldskæg.