Lyt til artiklen

Mandag falder dommen over 40-årige Lucky, der er tiltalt for at have været med til at skyde mod en dansk militærhelikopter.

Selv nægter den 40-årige familiefar fra Nigeria sig skyldig i at have forvoldt fare for danske soldaters liv, da han sammen med otte andre formodede pirater skød med en AK-47-riffel mod en dansk Seahawk-helikopter.

Den voldsomme konfrontation mellem de danske soldater og de formodede pirater fandt sted 24. november sidste år i Guineabugten ved ud for Nigeria.

Her mistede fire livet, og en forsvandt til havs, da det danske militær besvarede piraternes skud.

Først med et maskingevær og finskytte fra militærhelikopteren og senere fra frømænd, der skulle boarde de formodede piraters speedbåd.

Selv mistede Lucky det venstre ben, da han blev ramt af et projektil, der splintrede lårbensknoglen.

Sammen med de tre andre overlevende blev han bragt til militærskibet 'Esbern Snare', hvor han fik amputeret benet.

I Københavns Byret har Lucky fortalt, at han er blevet lovet en benprotese af de danske myndigheder. Hvis han ikke får den og bliver udvist til Nigeria, mener han selv, at han går en sort fremtid i møde.

»Jeg kan ikke overleve med et ben i Nigeria,« forklarede han i retten, hvor han samtidig også fortalte, at han har mistet sin ene datter og mor, mens han har siddet fængslet i Danmark.

Nu risikerer den 40-årige mand, der sidder i kørestol, mellem et års fængsel og et og tre måneder, hvis det står til anklagemyndigheden.

De tre andre overlevende formodede pirater blev løsladt i starten af januar og sat på en båd med kurs mod Nigeria.

Jesper Storm Thygesen, der er forsvarer for den tiltalte, mener, at hans klient skal gå fri.

En helikopter blev sendt afsted fra militærskibet Esbern Snare 24. oktober 2021. Helikopteren affyrede først varselsskud, men i retten kom det frem, at de efterfølgende besvarede ild fra båden med de formodede pirater. Det skete i to omgange på henholdsvis 225 og 217 meters afstand.
En helikopter blev sendt afsted fra militærskibet Esbern Snare 24. oktober 2021. Helikopteren affyrede først varselsskud, men i retten kom det frem, at de efterfølgende besvarede ild fra båden med de formodede pirater. Det skete i to omgange på henholdsvis 225 og 217 meters afstand. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

»Det er fuldstændig utvivlsomt, at der har været forskelsbehandling i denne sag,« lød det ifølge Ritzau fredag under sagens procedure.

Han mener, at Lucky skal frifindes, da de andre anholdte fik strafbortfald.

»Der er intet sagligt i tiltalerejsningen. Den er alene baseret på, at han på grund af sine helbredsforhold skulle til Danmark,« forklarede Jesper Storm Thygesen ifølge Ritzau.

Der forventes dom i sagen klokken 14 mandag.

B.T. følger sagen, som du kan læse mere om her:

Formodet pirats forklaring i retten: Familiefar og olietyv

Tiltalt formodet pirat i kørestol: Sådan mistede han benet under blodig aktion

Dansk militærlæge opererede pirat: Benet var ikke til at redde