Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Politiet: Indvandrerbander vil tage magten over hash-markedet. Skyderiet var formentlig en hævnaktion.

Krigen om hash-markedet i København har kostet det første dødsoffer. Morten Holmberg, 26, blev dræbt af et skud i ryggen, da fem maskerede mænd åbnede ild med bl.a. en maskinpistol i Pusher Street på Christiania.

35 skud fra mordpatruljens tre skydevåben piskede gennem hash-gaden, mens folk i panik kastede sig til jorden. Få sekunder efter lå Morten Holmberg dræbt på jorden, og fem andre mænd var blevet kvæstet af skud i mave, bryst, bagdel og ben.

Politiet står officielt uden motiv til det vanvittige skyderi i Pusher Street.

Men aktionen var formentlig hævn for en skudepisode i onsdags ved 22-tiden i Abegrotten, hvor der blev skudt efter en palæstinenser, siger flere kilder til B.T.

Milliard-marked
Skyderiet i »Abegrotten« hænger sammen med lang tids rivalisering om hashmarkedet i København mellem de »gamle« etablerede hashhandlere fra Christiania og en hård kerne af kriminelle indvandrere, der vil ind på det lukrative marked.

Da Pusher Street blev lukket af politiet i marts sidste år, omsatte hash-boderne for op mod én milliard kroner hash om året.

Siden sommeren 2002 har krigen »ulmet« med flere episoder mellem indvandrere udefra og hashhandlerne på Christiania, der begyndte at skjule våben i og omkring hashboderne til »selvforsvar«.

Går i skudsikre veste
For få måneder siden så politiet, at flere på Christiania var begyndt at gå i skudsikre veste.

Drabschef Ove Dahl siger, at skyderiet i Pusher Street kan udspringe af hashmarkedet: »Det er én teori, vi arbejder med ligesom teorien om hævn for et skyderi i »Abegrotten«. Men vi har ikke fundet beviser for, at der blev skudt i »Abegrotten«, og ingen har villet sige noget,« siger Ove Dahl.

Politiet ved ikke, om mordpatruljen skød målrettet efter Morten Holmberg, eller om banden åbnede ild mod tilfældige mennesker i Pusher Street. Kun én af de kvæstede bor på Christiania.

Den dræbte Morten Holmberg havde en vis tilknytning til hashmiljøet, muligvis som vagt i Christianias »efterretningstjeneste«, CET. Men han anses ikke for en af de tunge drenge i fristaden og er stort set ukendt hos politiet. Han har således ikke været involveret i nogen af de mange retssager efter rydningen af Pusher Street. Morten Holmberg boede på Nørrebro i København.

Abegrotten er centrum
»Det er i Abegrotten og på pladsen foran, at man hele tiden forsøger at få hash-handelen i gang igen. Hovedparten af pusherne fra Christiania er nu løsladt, og vi ved, at der er interessemodsætninger mellem de »gamle« pushere og nye, der forsøger at etablere sig på markedet,« siger kriminalinspektør Ole Wagner, narkopolitiet. Han bekræfter, at der i lang tid har været rivalisering mellem danskere på Christiania og indvandrere fra Københavns-området.

»De forsøger at presse danskerne og rockerne ud af hash-markedet, som de har en særlig interesse i,« siger Ole Wagner.

Chefkriminalinspektør Per Larsen betegner det som »fuldstændig vanvittigt og skrupelløst« at gå ind på Christiania og skyde løs med maskinpistol:

»Det her understreger, at politiet skal holde fokus på det hårde indvandrermiljø. Vi ser, at indvandrere står bag en del af hash-klubberne, og der er ingen tvivl om, at det hårde indvandrermiljø forsøger at få en aktie i det lukrative marked. Hash-markedet på Christiania er stort set væk, og det skal ikke genopstå. Så det er klart, at der er nogle, som er parate til at fylde hullerne ud,« siger Per Larsen.

100 indvandrer-gangstere
»Den hårde del af indvandrermiljøet er mindst lige så stor en trussel som rockerne, måske større,« siger Per Larsen. Politiet mener, at op mod 100 personer fra indvandrermiljøet udgør en hård kerne af kriminelle, der står bag organiseret kriminalitet, især i Storkøbenhavn, Århus, Aalborg og Odense. De har et netværk af omkring 1.000 personer, der hjælper dem.

Indvandrer-banderne er ikke så hierarkisk opbygget som rockerne. Der er i stedet tale om en form for netværk, der har et stort sammenhold, mener politiet. jsz@bt.dk

Andre læser også