Lyt til artiklen

Lukningen af Lindø-værftet har efterladt Munkebo som en spøgelsesby med arbejdsløshed, mismod og et brutalt mord på en 72-årig mand.

I dag indledes sagen mod tre teenagere fra Munkebo.

De er tiltalt for på groveste vis at tæve en pensionist ihjel med en golfkølle i marts.

Her kan du følge dagens retssag, hvor BTs reporter er på plads og løbende opdaterer fra afhøringerne af vidner. Under livedækningen kan du læse mere om Munkebo. BT er taget til den nordfynske flække for at finde svaret på, hvor sådan en grovhed kan opstå og tilsyneladende trives.

Er du på tablet eller mobil, så KLIK HERVelkommen til Munkebo. Velkommen til byen, hvor festen og storhedstiden med Mærsks Lindø-værft for længst er slut, hvor gæsterne er skredet, og hvor tømmermændene for alvor har indfundet sig blandt byens arbejdsløse borgere. Til byen med de mange tomme butiksfacader, hvor gader og huse ligger halvtomme hen, og hvor man på denne grå novemberdag ved en kold bænk langs Lindøalleen kan finde en blot 16-årig knægt, der nu står tiltalt for medvirken til kølledrab.

- Vi røvkeder os. Der er intet at lave for os unge, så vi sidder bare her på bænken og går lidt rundt og laver lidt ballade, lyder det fra drengens ven.

’Lidt ballade’ må dog siges at være en anelse underdrevet, idet knægten ved hans side er tiltalt for at holde vagt, da 72-årige Kari Nygaard i marts blev trampet i hovedet, tævet med en golfkølle og efterladt døende. Det var ikke muligt at få lov at interviewe den tiltalte dreng, der nu risikerer fængselsstraf. Men som hans ven forklarer, er de nok ikke byens bedste børn.

Vi spiller ikke fodbold
- Der er to typer unge i den her by. Dem der spiller fodbold, og dem der ryger hash. Og vi spiller ikke fodbold.

Mismodet præger hele den lille by. Ovre på den anden side af Lindøalleen - inde på Center Grillen - sidder den tidligere kranfører på Lindøværftet Jette Torkkeli og stopper mønter i den en-armede tyveknægt.

- Byen er blevet en spøgelsesby, efter at Lindø lukkede. Det er seriøst det kedeligste sted at bo. Jeg og mange andre har mistet vores job, nogle går ned med flaget, og mange bliver skilt. Men det er jo heller ikke til at få solgt sit hus, så jeg kender et skilt par, der må bo på hver sin etage, siger den 35-årige fraskilte mor til to og stopper en mønt i maskinen.

Ikke overrasket over mordet
Hun er ikke overrasket over, at byen i marts lagde navn til et køllemord på en pensionist.

- Næ, det er jeg faktisk ikke. Der har jo også været knivdrab, flere bankrøverier, og for 14 dage siden var der så røveri i kiosken, lige da jeg kom forbi. Det er trist, det skal være sådan, siger hun.

Nede i de ældreboliger, hvor Kari Nygaard blev tævet ihjel, sidder 80-årige Vagn Jensen og falder hen i sin stol med to flasker martini ved sin side. Han vågner med et spjæt, da BT banker på, men byder venligt indenfor og begynder at forklare om byens brutalitet.

- Byen er blevet uhyggelig at bo i. Det er blevet råt. De unge har intet at lave, de sidder bare oppe på torvet og råber ’gamle original’ efter én, når man går forbi. Jeg tør heller ikke længere gå op på pubben om aftenen, for så er de der, når jeg skal hjem igen, lyder det fra den tidligere stålarbejder, der ligesom sin afdøde nabo plejede at lade flere af de unge komme i sit hjem, når de kedede sig.

Alle bliver skilt
Han flyttede til byen i 1969 og har derfor kunnet se byen forfalde.

- Da Lindø var her, var der liv og glade dage. Balladen opstod, da folk begyndte at miste deres job, og jeg har aldrig set så mange blive skilt som nu. Alle familierne er splittet ad efterhånden. Og nu er det så Lindø-generationens børn, der er tilbage, det er den grove generation.