Brian Bo Larsen er mester i at stikke af. 20 gange er han sluppet ud fra fængsler og arresthuse rundt om i Danmark - og nu er han en af de udvalgte fanger, der portrætteres i DR's kontroversielle programserie 'Restaurant bag tremmer'.

Her fortæller han i seriens andet afsnit, der blev vist onsdag aften, at han aldrig har haft sin egen lejlighed. Men hvorfor skulle han også det? Mere end halvdelen af sit 36 år lange liv har han tilbragt bag tremmer - over 19 år i alt.

Han stjal som seksårig, begik det første væbnede røveri som 13-årig og fik sin første fængselsdom som 15-årig.

LÆS

Programserien, hvor kokken Claus Meyer forsøger at lære omkring 20 hårdkogte kriminelle at lave gourmetmad, er blevet diskuteret heftigt og kritiseret for, at fangerne på trods af deres forbrydelser får mulighed for at blive tv-stjerner.

Eller måske endda på grund af.

En kritik, der især har raset, efter voldsofferet Marlene Duus stod frem i medierne.

LÆS

Hun er uforstående overfor, at manden, der tæskede hende med en jernstang, har fået en læreplads hos Meyer, mens han er på udgang fra fængslet. Lærepladsen har han fået samtidig med, at hun selv kæmper for at få sit liv tilbage på sporet efter overfaldet.

Medievant forbryder
-  Når du er stukket af, gælder det bare om at opleve så meget som muligt, inden du kommer ind igen, siger Brian Bo Larsen i programmet. Mens han fortæller om det sus, han får, når han stjæler biler og kører landet tyndt.

- Jeg har altid haft så meget energi i kroppen. Der skal ske noget, forklarer han.

LÆS

Det er heller ikke første gang, at Brian Bo Larsen har deltaget i et dansk tv-program. I 2010 fortalte han under et interview med Krimi 5, hvordan han sammen med 11 andre fanger deltog i danmarkshistoriens måske mest omtalte fangeflugt. 

Historien gik verden rundt, efter at en gummiged i 1995 smadrede muren til fængslet i Vridsløselille.

- Den største frihed, du kan få, det er, hvis din frihed er taget, og du så selv tager den igen, siger han under interviewet, mens han peger på et tv-billede af sig selv, der løber bort i en sky af støv.

En anden gang brød han ud gennem de gamle mursten fra Odense Arrest, ligesom han har haft succes med at narre fængselsvagterne ved at gemme sig i en container med haveaffald.

LÆS

Brian Bo Larsen er dog ikke bare flugtkonge - han kan også med al rimelighed i behold beskrives som vaneforbryder.

Ud over bilerne, som han ynder at stjæle, er han blandt andet dømt for at stikke af med 23.000 kr. fra en købmandsbutik - i en periode, hvor han var på flugt. Han har kastet urin i hovedet på en betjent i arresten i Odense, og han er dømt for at slå en politimand på kæben og bide en anden i armen. 

Under et andet kømandsrøveri affyrede han skræmmeskud med en gaspistol, inden en butiksansat blev lænket til et vandrør, og Brian Bo Larsen forsvandt med 26.000 kr. og 142 kartoner cigaretter.

På kanten mellem godt og ondt
Men i programmet Restaurant bag tremmer fortæller han også, at han drømmer om et liv på den rigtige side af loven. At han er blevet 36 år, og at det måske er ved at være på tide.

Det samme giver han udtryk for i et digt, der er udgivet på CD med Fangekoret - som Brian Bo Larsen også er medlem af.

Her fortæller han om at vokse op i et alkoholiseret hjem med en voldelig far og en mor, der flere gange røg på krisecenter.

Han fortæller om kampen i sit indre - kampen mellem det gode og det onde.

- Jeg vil kæmpe for en god fremtid, men om det lykkes, tør jeg ikke sige, lyder det i digtet 'Mit væltede liv'.