Han vidste, at Freyja Egilsdottir Mogensen havde fået en ny kæreste, men han blev sur, da han opdagede, at hun havde fjernet hans navn fra postkassen, for inderst inde drømte han om, at de kunne finde sammen igen.

Han opsøgte hende derfor på hendes adresse i Malling om morgenen den 29. januar for at tale med hende om problemet. Et halvt år tidligere var hun gået fra ham, men på papiret var de stadig gift. Besøget udviklede sig dog til et skænderi, og før han vidste af det, havde han kvalt hende med sine bare næver inde i soveværelset.

Han kunne ikke fatte, hvad han havde gjort og gik i en time rundt inde i huset, inden han besluttede sig for at trække liget af hende ud på badeværelset. Med sig havde en sav, som han havde fundet på loftet.

Og så gik han i gang. I gang med at partere liget af sine børn mor.

Freyja Egilsdottir Mogensen, der arbejdede som sosu-assistent på plejehjemmet Stenslundcentret i Odder, blev dræbt den 29. januar om morgenen af sin eksmand. Hun blev 43 år.
Freyja Egilsdottir Mogensen, der arbejdede som sosu-assistent på plejehjemmet Stenslundcentret i Odder, blev dræbt den 29. januar om morgenen af sin eksmand. Hun blev 43 år.
Vis mere

Sådan lød det onsdag i retten på Vestre Allé i Aarhus, da 52-årige Flemming Mogensens tilståelse af drabet på hans tidligere samlever Freyja Egilsdottir Mogensen, blev læst op af anklagemyndigheden.

En tilståelse, som han først afgav, da politiet ved den tredje afhøring af ham, kunne fortælle ham, at de havde fundet ligdele i Freyja Egilsdottir Mogensens have i Malling.

»Der var flere faktorer i det,« lød det i et lavt toneleje fra den lyshårede mand med briller og sideskilning, da specialanklager Jesper Rubow spurgte ham ind til, hvorfor han slog Freyja Egilsdottir Mogensen ihjel denne vinterdag.

En kvinde, som han mødte i forbindelse med sin uddannelse, imens han sad i udslusning i Pension Skejby for et tidligere drab, og som trods hans fortid accepterede ham, som den han var. Hun flyttede sågar ind i det åbne fængsel det sidste år af hans afsoning for at være sammen med ham.

Han forklarede i retten, at det blandt andet handlede om, at hun ikke havde fortalt ham, at hun skulle ses med sin nye kæreste, imens han passede børnene.

Flemming Mogensen dræbte Freyja Egilsdottir Mogensen omkring klokken 9.00 om morgenen den fredag den 29. januar, men det var først tirsdag 2. februar, at han blev anholdt.

Efter han havde parteret hende gjorde han nemlig badeværelset rent og bar ligdelene op på loftet, så deres to fælles børn på henholdsvis fem og ti år ikke skulle se det, når de kom hjem.

Den dræbte kvindes hjem i Veilgårdsparken i Malling, hvor hun boede med sine to små børn. I mange år boede den tiltalte også i huset sammen med hende og børnene. Foto: Jens Anton Havskov
Den dræbte kvindes hjem i Veilgårdsparken i Malling, hvor hun boede med sine to små børn. I mange år boede den tiltalte også i huset sammen med hende og børnene. Foto: Jens Anton Havskov
Vis mere

Da den ældste af børnene kom hjem klokken 15.00, var der derfor helt rengjort.

Herefter fulgte flere dage, hvor han forsøgte at dække over drabet.

Han tog blandt andet Freyja Egilsdottir Mogensens sim-kort fra hendes mobiltelefon og udgav sig for at være hende over for både arbejdsgiver, kæresten og venner.

På den måde håbede han, at han kunne få mere tid med børnene, inden drabet blev opdaget. Og natten til den 2. februar flyttede han så nogle af ligdelene fra loftet til haven, mens børnene sov. Det gjaldt blandt andet hovedet, armene og benene, kom det frem under retssagen onsdag.

Først bagefter det, fem dage efter det makabre drab, meldte han hende savnet.

På det tidspunkt vidste han godt, at politiet ville mistænke ham for drabet, for det var ikke første gang, at han slog en ekskæreste/kone ihjel.

Det samme skete tilbage i 1995, da han kom op og skændes med sin ekskæreste, 20-årige Kristina Hansen, da han var forbi for at hente tøj til deres fælles søn på to år.

Her bliver liget af den 52-åriges første ekskæreste kørt væk, efter at den 20-årige kvinde, Kristina Hansen, i november 1995 blev dræbt med 18 knivstik i sin lejlighed i Odder.
Her bliver liget af den 52-åriges første ekskæreste kørt væk, efter at den 20-årige kvinde, Kristina Hansen, i november 1995 blev dræbt med 18 knivstik i sin lejlighed i Odder.
Vis mere

Men han tilstod ikke med det samme. Det skete først, da politiet spurgte ham, om han kunne give en forklaring på, hvorfor de havde fundet ligdele i Freyja Egilsdottir Mogensens have.

Fra ham lød det nu, »at det nok var fordi, de ikke var gravet langt nok ned«.

Et svar, som i de fleste ører nok fremstår uden anger. Det samme, som mentalundersøgelsen også har vist om ham.

»Han vurderes at have mangel på skyldfølelse,« læste specialanklager Jesper Rubow op fra den.

»Den tiltalte har derfor stor risiko for at begå drab under specifikke omstændigheder. Særlig over for personer, som han føler sig særlig tæt knyttet til,« lød det videre fra ham.

Flemming Mogensen og Freyja Egilsdottir på Aarhus Rådhus, da de blev viet.
Flemming Mogensen og Freyja Egilsdottir på Aarhus Rådhus, da de blev viet.
Vis mere

Han argumenterede derfor for, at Flemming Mogensen skulle have lovens hårdeste straf. Livsvarigt fængsel.

»Jeg kan ikke finde et eneste formildende punkt i den her sag. Det kan jeg nemmere finde noget i den anden retning,« sagde Jesper Rubow med henvisning til, at Flemming Mogensen parterede liget og i flere dage forsøgte at skjule det ved blandt andet at udgive sig for at være Freyja Egilsdottir Mogensen over for venner, arbejdsplads og den nye kæreste.

Selv gik han efter en forvaringsdom med den begrundelse, at han stadig døjer med nogle problemer oven på det første drab, som han 6. juni 1996 blev idømt ti års fængsel for. Derfor forsøgte han også at række ud til systemet få måneder før drabet, forklarede han.

»Jeg føler bare ikke, at jeg er blevet taget alvorlig, når jeg for eksempel har henvendt mig til psykologer og læger. Specielt ikke den sidste gang i december, hvor jeg blev afvist på Skejby med selvmordstanker.«

»Generelt har der ikke været meget hjælp siden 1995,« lød det fra ham i retten, da han fik lov til at komme med en sidste bemærkning, inden dommen blev afsagt:

»Thi kendes for ret: Tiltalte Flemming Mogensen straffes med fængsel på livstid.«

Flemming Mogensen er ud over straffen blevet påbudt at betale erstatning til parrets tre børn.

Han udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Andre læser også