»Jeg kan huske, at jeg følte mig åndeligt voldtaget. Jeg blev så vred på mig selv over, at jeg ikke var i stand til at stå op for min ret til forsvare mig selv, når han bare kunne stikke af med mit ur,« fortæller han.

Manden, der er i 20erne, ønsker ikke at stå frem med navn af hensyn til sin tryghed og sikkerhed. Han ser ingen grund til at smide en skydeskive på ryggen af sig selv.

Men han ser grund til at sætte fokus på den kriminalitet, han selv er blevet offer for. Han er nemlig langtfra den eneste, der den seneste tid er blevet bestjålet i København.

Og derfor fortæller han nu sin historie.

En historie, der har sin start et par timer efter midnat 29. august i år, da han var kommet gående med sin kæreste i den ene hånd og uret ved den anden i krydset ved Krystalgade og Fiolstræde, da tyven slog til.

Pludseligt stod han der og følte sig med egne ord som »en idiot«. Få øjeblikke forinden havde han fået stjålet sit ur. På åben gade, mens der var andre til stede.

Tyven havde hevet en gang. Og så igen. Og så var tyven løbet. Stukket af med hans Audemars Piguet Royal Oak Offshore-ur.

»Tryghed i det samfund, vi lever i, er vigtigt for mig. Den synes jeg, jeg blev fuldstændig frarøvet, da det skete.«

Sammen med et par andre satte han efter tyven, der spænede op af Krystalgade. Uden held.

Tyven forsvandt sammen med hans ur, som han i sin tid havde betalt 270.000 kroner for. Lige netop denne type ur findes der kun ganske få af, og det er så godt som umuligt at opdrive.

»For mig er det ikke kun et ur, der viser, hvad klokken er, eller blær over for andre. Det er ligeså meget som den medalje, man får, efter man er løbet over målstregen. På den måde er der mange følelsesmæssige elementer i uret.«

»Det er noget, jeg har arbejdet rigtig hårdt for. Jeg har slidt for det ur, og så er der en, der kan tage det på 15 sekunder. Det blev jeg meget vred over.«

To kaotiske dage fulgte tyveriet, fortæller han og beskriver dem som forfærdelige. Et angsthelvede.

Men så ringede telefonen.

I den anden ende var en betjent med gode nyheder. Uret var fundet. Og tyven anholdt.

1. september blev en 29-årig mand således fremstillet i grundlovsforhør. Sigtet for at have stjålet det unikke Audemars Piguet Royal Oak Offshore-ur. Og for andre forhold.

Dagen før tyveriet på Krystalgade havde han ifølge politiets mistanke sammen med to andre taget halsgreb om en mand på Gothersgade, holdt hans arme fast og truet ham, mens de frarøvede ham hans Rolex GMT-Master til ikke under 100.000 kroner.

Og 13. august havde den 29-årige – også sammen med andre – holdt en anden mand fast, skubbet ham, kastet ham op af en parkeret bil og stjålet hans Patek Philippe til en minimumsværdi af 200.000 kroner.

Den 29-årige blev varetægtsfængslet og er det stadig. Det samme er flere andre i lignende sager. En bølge af voldelige overfald og tricktyverier ramte nemlig København i august. Skyllede som en tsunami ind over hovedstaden de efterfølgende uger.

Ure og smykker for langt over en million kroner blev taget – ofte med vold – fra deres ejermænd, hvilket fik politiet til at iværksætte en målrettet indsats.

Vicepolitiinspektør Lars Feldt-Rasmussen kan ikke fortælle meget om indsatsens konkrete indhold. Han kan dog fortælle, at meget tyder på, at den har virket.

At der de seneste to uger ikke er registreret nogen tilfælde hos Københavns Politi.

»Status i øjeblikket er, at det er faldet helt til ro igen med urtyverierne. Heldigvis. Noget tyder på, at det har haft en effekt, at vi har anholdt folk.«

Vicepolitiinspektøren understreger, at man trods umiddelbar ro i gaderne fortsat skal være opmærksom på tricktyve og lignende, når man bevæger sig i områder som Indre By. Også i aften- og nattetimerne.

»Om det vender tilbage, kan jeg ikke sige noget om, men vi kan se, at det kommer lidt i bølger. Så om det vender tilbage i år eller helt udebliver til næste sommer, er svært at spå,« fortæller Lars Feldt-Rasmussen.

Han tilføjer, at seks-otte sigtede i skrivende stund sidder varetægtsfængslede.

Det samme gælder den 29-årige. Mens han nægter sig skyldig, ser denne artikels hovedperson sig selv som værende heldig.

Heldig, fordi tyveriet ikke udviklede sig til et røveri. De manglende fysiske skader betyder dog ikke, at episoden ikke har sat sine spor.

»Adrenalinen løber gennem min krop, hvis der kommer én løbende op bag mig. Med det samme tager jeg mig til uret. Så det har jo sat sig. Jeg er blevet langt mere årvågen, hvad angår folk omkring mig,« siger han.

Han insisterer samtidig på, at det simpelthen ikke kan være rigtigt, at han skal frasige sig sin ret til at eje ting – og sin tryghed.

Af samme årsag er uret nu tilbage på hans håndled.

»Jeg er blevet så provokeret, at jeg nu render rundt med en neongul rem i stedet for en sort. Jeg fik det sådan: ‘Fuck dem allesammen’. Jeg nægter at gemme mine ting mere væk. Jeg vil stå ved min ejendomsret.«

Efter tilblivelsen af denne artikel er en borger fredag sidste uge blevet frarøvet blandt andet sit ur og sin halskæde. Den formodede gerningsmand er siden blevet anholdt og varetægtsfængslet.