De københavnske fortov bar præg af J-dagen, da BTs fotograf gik en tur tidlig formiddag.
De københavnske fortov bar præg af J-dagen, da BTs fotograf gik en tur tidlig formiddag. Foto: Nils Meilvang

J-dag indgår i politiets planlægning på samme måde som fodboldkampe, julefrokoster og nytårsaften: Der bliver sat ekstra mandskab ind.

Sådan var det også i år, hvor julebryggen landede fredag aften kl. 20:59. Der blev festen igennem landet over, men flere blev også involveret i vold, gadeorden med flaskekast, tumult og slagsmål - uden at det gik helt amok.

I Nordjylland blev 16 personer anholdt i en spritrazzia, heraf de 2 for narko.

- Vi havde planlagt razziaen, og havde lidt flere folk på gaden og kaldt ekstra mandskab ind. I Skagen kastede en ung mand en blomsterkumme i hovedet på en anden udenfor en restauration. Den skadelidte fik åben kraniebrud og er indlagt på sygehuset. I Aalborg gik en ung mand amok over en dørmand, og slog efterfølgende en kollega under øjet. Men ellers har det nu været forholdsvis fredeligt, fortæller vagtchef, Poul Badsberg fra Nordjyllands Politi.

Lidt længere sydpå - i Midt-og Vestjyllands Politi mødte vagtchef John Jensen ind til en overraskende tom arrest her til morgen.

- Der lå tre personer og sov rusen ud i arresten, da jeg mødte ind. Der var jo næsten tomt. Men som vi siger, julebryg bliver brygget på lige dele kærlighed og boksning, og i år var det kærligheden, der vandt, siger vagtchef John Jensen.

I Sønderjylland har der til gengæld været flere voldssager, 11 anholdt for vold og gadeuorden, 19 sager om slagsmål og ni alvorlige voldssager, heraf 1 for vold mod politiet. Men ingen så alvorlige, at politiet forventer fremstillinger i retten.

På Fyn har man fanget 17 spritbilister, og haft 20 anholdte, men ikke de helt store alvorlige sager, bortset fra knivstikkeri i forbindelse med en privat fest, hvor en mand blev truffet overfladisk af en kniv i overarmen, fortæller vagtchef Lars Fredensborg.

Billedet er nogenlunde det samme over hele landet. Der har været travlt for politiet med en del optøjer, sprit og gadeuorden.

På Sydsjælland kan vagtchef, Ole Hald til gengæld berette om en j-dag, hvor der var travlt til hen først på natten, men så gik folk hjem og sov.

- Der var ingen vold, ingen gadeuorden og vi fandt ingen spritbilister i vores færdselskontrol, fortæller Ole Hald.

I København fortæller vagtchef, Henrik Olesen, at der har været masser af tumult og gadeuorden, men der har også været en masse feststemte mennesker, der har haft en god aften i byen.

Hovedstaden har haft to voldsepisoder. På restaurant Søpavillonen blev en mand på dansegulvet ramt af en flaske i hovedet og blev skåret i øret og i venstre side af ansigtet.

På Cafe Guldregn i Oehlenschlægersgade på Vesterbro blev en mand slået i hovedet med en flaske, og tre unge blev udsat for gaderøveri ud for Grønjordskollegiet på Amager. Den ene af de unge blev ramt af knivstik i benet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.