Lyt til artiklen

»Lonne« smiler bredt og blotter sine tatoveringer og guldkæder, da en stolt thailandsk politichef præsenterer sin store fangst for pressen i Bangkok. En af Danmarks mest berygtede forbrydere, den 57-årige Leon Erling Fristrup Jensen, er igen i rampelyset.

»Lonne« blev anholdt i lufthavnen i Bangkok, netop som han skulle gå ombord i et fly til Danmark sammen med sin thailandske kone.

Hun fik lov at flyve, men »Lonne« blev kort efter vist frem foran kameraerne på et pressemøde. Og det var ikke småting som »Lonne« - ifølge pressen i Thailand - var efterlyst for i Danmark:

Mord, voldtægt, narkosmugling, brandstiftelse og mord-brand på et hotel, hvor tre små børn, det ene hans eget, omkom.

Virkeligheden er dog en smule mindre dramatisk:

»Lonne« sigtes for at have hyret to brødre til at brænde en villa af i Kokkedal. Der skete skader for to mio. kr., men ingen kom til skade. Branden menes bestilt af en 69-årig beboer på vejen, der var sur over, at villaen tog hans udsigt. Den 69-årige, der blev varetægtsfængslet den 10. februar, kender »Lonne« og fik ham til at hyre brødrene, er politiets teori.

De to brødre, 29 og 34, er også sigtet for indsmugling af 13 tons hash til Danmark i samarbejde med den formodede 37-årige danske bagmand i Brasilien, Claus Malmquist, der sidder fængslet i Rio de Janeiro for hash- og kokain-smugling.

Leon Erling Fristrup Jensen med øgenavnet Lonne rejste til Thailand i november som turist og har levet det søde liv i Pattaya sammen med sin thailandske kone, mens dansk politi har ledt efter ham.

Dansk politi bekræfter
»Jeg kan bekræfte, at »Lonne« er efterlyst af os for medvirken til brandstiftelse, men vi har ikke rejst andre sigtelser imod ham. Vi har hørt, at han kan blive udleveret til Danmark i løbet af en halv snes dage,« siger kriminalinspekør Ole Wagner, narko-politiet.

En af »Lonnes« nære venner i Pattaya fortæller, at immigrationspolitiet dukkede op på hans hotel i forrige uge for at tjekke hans visa, som politiet dengang fandt OK. Men torsdag aften kom »Lonne« i problemer i lufthavnen, da hans pas blev scannet. Han turistvisum var overskredet med 12 dage, og han blev tilbageholdt. Han betalte en bøde på 360 kr., men thailandsk politi fandt ud af, at han var efterlyst fra Danmark.

I går sad han bag tremmer i immigrationsmyndighedernes fængsel i Bangkok. Danskeren sidder i en celle, der er forbeholdt europæere. Luftfugtigheden og varmen gør både tremmer, gitre og gulve klistrede, og kun firbenene kender bygningen bedre end de burmesiske fanger, som har siddet der i et års tid.

»Du kan komme ud herfra igen, hvis din ambassade kommer for at tage dig med til dit hjemland,« siger en betjent med navnet Yod.

»Lonne« har fået lov at ringe ud, og en af hans venner siger til B.T., at han er blevet behandlet »helt fint« indtil nu.

»Lonne« har siddet i spjældet i halvdelen af sit liv. Han har de sidste godt 30 år været et kendt og berygtet ansigt i det betændte miljø på Vesterbro i København.

Fængselsdebut i 1963
Han er dømt talrige gange for narkotika, røveri, hæleri, vold, sprit- og cigaretsmugling, rufferi, og afpresning. Han røg ind første gang i 1963 i ungdomsfængsel.

I 1992 fik han seks års fængsel som en af hovedmændene i en dansker-liga, der fra Pattaya i Thailand smuglede enorme mængder heroin til Danmark. I Pattaya drev »Lonne« dengang et værthus og var med i inderkredsen af danskere i badebyen, der sendte smuglere til Danmark med heroin. To af dansker-bandens kurerer blev anholdt i Thailand og fik livsvarigt fængsel.

Den ene, en pensonist, blev senere benådet, mens den anden, Thomas Darboe, i 2001 blev udleveret til Danmark, hvor retten i Gladsaxe forvandlede den thailandske dom til 15 års fængsel.

»Lonne« har tre børn med to kvinder, og børnene er ifølge »Lonne« selv undfanget i besøgsrummene i Vridsløselille og Jyderup Statsfængsel.