Videofilm af unge knallert- eller scooterkørere, der forsøger at stikke af fra forfølgende politifolk er nærmest hverdagskost på nettet.

Men en ung fyr, der tilsyneladende har held til at køre fra to motorcykelbetjente på Fyn, går skridtet videre. Han slutter sin racende scooter-selfie af med at vise sit ansigt, da han til slut tager hjelmen med det påmonterede kamera af.

Videoen blev natten mandag lagt på nettet på videodelingssiden LiveLeak, men stammer i virkeligheden fra september i fjor.  På den godt tre minutter lange videosekvens ser man først den unge mand køre stærkt på sin lilla scooter langs en jernbanestrækning, inden han undviger den første betjent, der på en civil motorcykel har forsøgt at blokere scooteren vejen.

Siden forsøger en uniformeret motorcykelbetjent i flere omgange at få scooterkøreren til at stoppe ved at køre ind foran ham og afskære ham vejen. Det får på et tidspunkt den flygtende til at vælte og tydeligvis slå sin venstre hånd, men alligevel kommer han atter på scooteren og har tilsyneladende held til at slippe fra politifolkene gennem forskellig boligbebyggelse med græsplæner.

Scooter-flugten ender ved et parcelhus i røde mursten, som en bruger på LiveLeak har kunnet lokalisere til Stenstrup nord for Svendborg.

Hos Fyns Politi oplyser lederen af færdselsafdelingen, vicepolitiinspektør Jørgen Andersen, til bt.dk, at sagen daterer sig tilbage til september 2014 og er afsluttet med en bøde til den 15-årige kører.

»I forbindelse med en skolekontrol i Stenstrup blev kollegerne opmærksomme på den ulovlige knallert., der kunne køre mere end de tilladte 30 km/t. Vi fandt dog aldrig knallerten, men takket være lokalbetjenten i området fandt vi frem til den unge mand. Han fik en bøde på 4.000 kr, der dog på grund af hans unge alder blev sat ned til 3.000 kr.,« tilføjer vicepolitiinspektøren.

Den 15-årige kunne erkende, at han dels ikke havde efterkommet politiets anvisninger om at standse, og dels havde kørt knallert uden gyldigt kørekort.

»Det var helt efter instruktionerne, at motorcykelbetjenten nøjes med at køre op på siden af scooteren og beder ham op at stoppe i stedet for at vælte føreren omkuld. Det er en sag af den karakter ikke værd at udsætte nogen for, med mindre andres sikkerhed er i fare,« understreger vicepolitiinspektøren.

Ifølge Jørgen Andersen er det i nogle miljøer - ikke mindst i større byer omkring særligt udsatte boligområder - ikke ualmindeligt at unge på knallert eller scooter søger spænding ved bevidst at provokere politiet til at forsøge at fange dem.

»Det sker desværre nogle gange under meget halsbrækkende omstændigheder, hvor både føreren og andre bliver udsat for stor fare ved at køre med hovedet under armen. Vi oplever sågar, at de helt bevidst kører to rundt på en ulovlig knallert, hvor den ene sidder omvendt for at kunne filme politijagten med mobiltelefon, mens der bliver kørt halsbrækkende,« tilføjer lederen af færdselspolitiets på Fyn.

Udover en mærkbar bøde og frakendelse af knallertkørekortet, risikerer knallertkørerne også, at de kan få forsinket retten til at tage kørekort til bil, når de fylder 18. Samt naturligvis deres eget og andres helbred.