Drab: Politiet spiste Henriette Aabenhuus’ familie af med usandsynlig selvmordshistorie.

Familien til den 28-årige Henriette Aabenhuus, der 1. oktober blev fundet delvis hængt i Grenaa på Djursland, er rystet over, at Østjyllands Politi nu melder ud, at den unge kvinde kan være blevet offer for en morder.

Allerede 5. oktober meddelte samme politikreds nemlig familien, at Henriette tog sit eget liv. En konklusion, som to efterforskere gentog på et personligt møde 20 dage senere, og som de pårørende tilmed er blevet indskærpet at acceptere, da de ellers ’vil blive syge i hovedet’. Det fortæller Henriette Aabenhuus’ mor, Hanne Aabenhuus.

Modsiger sig selv

- Jeg er rystet. Jeg troede, at man kunne stole på politiet, og så svigter de i den grad. De har hele tiden sagt til os, at de var sikre i deres sag. På mødet den 25. oktober spurgte vi, om der kunne være tale om en forbrydelse, og det afviste de fuldstændig. Men hvis de var så sikre på det, hvordan kan de så være i tvivl nu. De bliver ved at modsige sig selv, siger Hanne Aabenhuus.




Ved sin side ved spisebordet i hjemmet i Glesborg på Djursland har hun Henriettes far, søster og bror. Alle ryster de på hovedet over politiets udtalelser i gårsdagens udgave af BT. Her fortalte politikommissær Claus Danø, at sagen fortsat efterforskes, da politiet frygter, at der kan ligge en forbrydelse bag den 28-årige sosu-studerendes mystiske forsvinden og død natten til den 30. september.

Det var Henriettes lillesøster og denne kæreste, der gjorde det uhyggelige fund halvandet døgn senere. Lige siden har familien selv haft en stærk mistanke om, at der ligger en forbrydelse bag dødsfaldet. Den unge kvinde var på ingen måde deprimeret i tiden op til sin død, og situationen, hun blev fundet i, stemmer ganske enkelt ikke med selvmord, mener de pårørende.

Usandsynligt selvmord

Henriette Aabenhuus blev fundet delvis hængt under et halvtag bagerst i haven til et tomt hus, som hun og en ekskæreste ejede i fællesskab, og som de havde forsøgt at sælge siden et brud i sommer. Hendes hals hvilede mod et kraftigt el-kabel, der hang i en blød bue mellem to tagspær, men buen hang så lavt, at hun stadig stod på jorden med bøjede ben. Hendes hænder sad stadig mellem kablet og halsen, som havde hun forsøgt at kæmpe sig fri, trods det at hun blot kunne have strakt benene for at lette det kvælende tryk, hvis der var tale om selvmord.

- Jeg tror simpelthen ikke på det. Hun ville aldrig tage sit eget liv. Og hvis hun endelig ville, hvorfor skulle hun så gøre det på den måde? Det giver slet ingen mening, siger faderen, Arne Aabenhuus.

’Det her er ikke en film’

På anbefaling fra blandt andre en tilkaldt læge har politiet ifølge politikommissær Claus Danø fra første øjeblik behandlet sagen som en potentiel forbrydelse. Familiens indtryk er imidlertid et helt andet, hvorfor politiets udmelding i gårsdagens udgave af BT overrasker endnu mere.

- Mit indtryk er, at alt er gået galt i den her sag. Da vi efterlyste hende, sagde de først, at de kunne se, at hendes telefon befandt sig i Birkerød. Det indrømmede de senere var en fejl. Så blev der lavet en dødsattest, hvor der stod, at hun døde 1. oktober klokken 16.14, men det passer ikke, for det er der, vi fandt hende, og da havde hun været død i et stykke tid. Vi har stillet en masse kritiske spørgsmål, men stort set hver gang har vi bare fået at vide, at det her ikke er en film, og at de ikke kan svare på alt, siger Henriette Aabenhuus’ søster, som ikke ønsker sit navn i avisen.

Skiftende historier


Ifølge familien reagerede politiet først, da en faster til Henriette sendte en fire sider lang mail med kritikpunkter og uafklarede spørgsmål om sagen til Østjyllands Politi. Det skete fire dage efter dødsfaldet.

- Så vidt jeg ved, har de ikke lavet så meget som en afhøring inden da. Så vi spørger selvfølgelig os selv, hvad de lavede i de fire dage. Og hvad det er, de laver nu. De har jo sagt, at de er sikre på, at det er selvmord, og nu er de pludselig ikke sikre alligevel. Hvis sandheden er, at de ikke kan finde ud af det, vil vi have det meget bedre med, at de bare er ærlige og siger det i stedet for at give os alle mulige skiftende historier. Vi ved godt, at det ikke er en film. Det er trods alt os, der har mistet en datter og søster, siger søsteren og høster enige nik fra den øvrige familie.

Ingen kommentarer

Hos Østjyllands Politi vil Claus Danø, der er leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet, ikke kommentere oplysningerne om, at politiet har givet modstridende oplysninger i sagen om Henriette Aabenhuus’ død. Han gentager i stedet, at sagen fortsat efterforskes, da politiet på det eksisterende grundlag ikke kan udelukke drab som en årsag til det mystiske dødsfald.

Læs meget mere i sagen 'Mord eller selvmord' her