Pårørende og værge frygter tragedie for handicappet bror, der var udsat for ulykke.

Koktvedparken, et botilbud for udviklingshæmmede i Frederikshavn, er blevet politianmeldt for omsorgssvigt og mulig vold mod en beboer.

Det er den 30-årige beboer Jan Arvidssons storebror og værge Michael Arvidsson, som sammen med Dansk Handicap Forbund NordVest har anmeldt Koktvedparken.

Nordjyllands Politi i Frederikshavn bekræfter anmeldelsen over for BT.

Den kommer efter, at den 93 kilo tunge og handicappede Jan Arvidsson har været udsat for en ulykke eller utilsigtet hændelse på bostedet, og de pårørende og handicapforbundet konstaterer, at det har været umuligt at få en troværdig eller fyldestgørende forklaring på, hvad der egentlig er sket.

Nu frygter de for Jan Arvidssons sikkerhed.

Ingen anden udvej

Forud for hændelsen er gået et årelangt forløb, hvor Koktvedparken ifølge dem ikke har levet op til de aftaler om Jans pleje, som blev indgået ved hans indflytning i foråret 2010.

- Det er absolut ikke med vores gode vilje, at vi nu indgiver politianmeldelse. Men der er ingen anden udvej for at få sagen belyst. Kun held gør, at Jan ikke fik mere alvorlige skader. Han kunne jo i værste fald være død. Jeg har fået flere forskellige forklaringer, og vi mener, ledelsen har svigtet ved ikke at tilkalde hjælp eller selv få Jan bragt på skadestuen, da ulykken skete. I stedet blev jeg den pågældende dag ringet op af lederen, som forsøgte at få mig inddraget som ansvarlig for, at Jan ikke behøvede lægehjælp, siger Michael Arvidsson.

Ulykken sker 16. december 2013 klokken lidt i otte om morgenen. Institutionens faglige leder kommer i løbet af dagen med tre forskellige påstande om, hvad der er sket og om omfanget af Jans skader. Det får betydning for, at han først kommer på skadestuen ud på eftermiddagen. Otte timer efter ulykken.

Tre forskellige forklaringer

Dansk Handicap Forbund (DHF) og værgen mangler stadig svar på, om Jan faldt ud af en lift, da han kom til skade. Eller om han er faldet ud af sin badestol, som en anden forklaring lyder på. Eller om han, som det blev sagt hos vagtlægen, at Jan, der er kørestolsbruger og lam i underkroppen, gled på gulvet under morgenbadningen.

- Jeg fik i første omgang to forskellige påstande serveret i telefonen i løbet af få timer. Efterfølgende dukker der så en tredje forklaring op. Hvordan skal vi kunne vide, hvilken der er den rigtige?, siger Michael Arvidsson, som sammen med DHF efter ulykken kræver, at kommunen sætter en uvildig undersøgelse i gang.

Det sker også. Men undersøgelsen tager kun udgangspunkt i den ene af de tre påstande: nemlig den om, at Jan Arvidsson, ifølge forklaringen, gav et spjæt i sin badestol og faldt forbi personalet. De andre to forklaringer bliver slet ikke undersøgt.

Kunne ikke holde ham

- På dagen for ulykken får jeg klokken 9.35 et opkald fra den faglige leder, som siger, at der er sket noget uheldigt - at Jan er faldet ud af liften. Personalet kunne ikke holde ham. Samtidig siger han, jeg ikke skal være urolig, for Jan har bare fået lidt næseblod, og lederen mener ikke, det er nødvendigt, Jan kommer på skadestuen, siger Michael Arvidsson.

- Jeg siger til lederen, som godt ved, jeg bor i Aarhus, at hvis jeg skal vurdere, om Jan skal på skadestuen eller ej oppe i Nordjylland, så er jeg nødt til at vide, hvad der konkret er sket. Han siger, at det ved han ikke, men det vil han undersøge. Jeg svarer, at det må han jo så gøre. Eller køre Jan direkte til lægen straks, refererer Michael Arvidsson.

Men sådan bliver det ikke. Ved middagstid snakker lederen igen med Michael Arvidsson. Nu lyder forklaringen, at Jan er faldet ud af sin badestol. Da han fire timer senere endelig bliver undersøgt af en læge efter krav fra Michael, står der i den efterfølgende journal, at Jan Arvidsson er gledet på gulvet.

Telefon-kø til lægen i en time

Hans storebror har fået oplyst, at faglig leder Jens Jacob Jacobsen i løbet af dagen - mens Jan stadig ikke er undersøgt - har haft tid til at holde to møder med nogle af medarbejderne. Til opklaring af forløbet har lederen selv forklaret, at han var i telefon-kø til lægen i cirka en time uden at komme igennem.

- Hvis man som ansvarlig leder er det mindste i tvivl, så vil det naturlige da være at ringe 112 eller sørge for at komme til lægen med det samme. Men med alt det, der er gået forud med Jans sag, så ville det jo se meget uheldigt ud for Koktvedparken, at de ikke har kunnet tage vare på ham, fordi det blot understreger, at Jan ikke hører til der, siger Michael Arvidsson.

BT har flere gange forsøgt at få en kommentar til sagen om Jan Arvidsson fra ledelsen på Koktvedparken.

En sekretær meddeler, at bostedets faglige leder Jens Jacob Jacobsen er sygemeldt. Han er heller ikke vendt tilbage på en skriftlig forespørgsel fra BT om sagen.

Områdeleder i Frederikshavn Kommune Gitte Hviid Christiansen svarer kortfattet i en email:

- Jeg har ingen kommentarer til jeres henvendelse og er ikke bekendt med nogen politianmeldelse.