Vestre Fængsel kan være et barskt sted at opholde sig. Det vidste hash-buddet Toke Lorenzen, da han røg ind. Men han havde ikke drømt om, at han skulle have tæsk af de ansatte. Nu er en fængselsbetjent i Vestre Fængsel tiltalt for at have overfaldet ham i cellen.

Lyset i cellen bliver slukket. En fængselsbetjent farer ind og tæsker løs på en fange med knyttede næver. Imens holder en anden fængselsbetjent vagt.

Bagefter lader de den indsatte ligge blødende i cellen.

Det lyder som en scene fra en amerikansk fængselsfilm, men episoden udspillede sig for nylig i Vestre Fængsel midt i København. Det mener Københavns Politi, der har rejst tiltale mod en fængselsbetjent.

Den indsatte i cellen var Toke Lorenzen, der på det tidspunkt sad varetægtsfængslet for at have solgt hash som såkaldt ’brunt bud’ – en hashpusher på hjul, der kører ud til sine kunder lidt ligesom et pizzabud.

Han husker episoden sådan her:

Om aftenen 24. april ringede han med klokken for at få lov til at gå på toilettet. Der gik en time, før døren blev låst op.

- Jeg siger, at jeg er utilfreds med, at jeg har ventet en time på at gå på toilettet. Han siger, at det vil han skide på. Jeg svarer, at det er godt, han bekender kulør, og så siger han, at han er ligeglad, erindrer Toke Lorenzen.

Ledsaget af to betjente går han på toilettet.

- Da jeg kommer tilbage, slår jeg en bøvs, idet jeg gå ind i cellen. De lukker døren og slukker for al strømmen, så køleskabet, fjernsynet og lyset går ud. Jeg ringer med klokken igen, og da han åbner døren, siger han: Skal du sove i en anden celle? Jeg siger nej tak, og så træder han ind i cellen, fortæller Toke Lorenzen.

Og så sker det:

- Da han slår mig første gang, ryger jeg ned på sengen. Derefter bliver jeg enten skubbet eller falder ned på gulvet, hvor han tildeler mig slag, indtil jeg begynder at skrige, fortæller Toke Lorenzen.

Under hele seancen er en anden fængselsbetjent til stede, men han deltager ikke i selve overfaldet. Bagefter går de ud af cellen og overlader Toke Lorenzen til sig selv.

Han går hen til håndvasken og vasker blodet væk. Det bløder fra næsen og fra læben.

Stærkt forslået

Næste dag skal han arbejde i køkkenet, og her bemærker en medarbejder, at Toke Lorenzen er stærkt forslået.

Hun spørger, hvad der er sket, og han fortæller om episoden. Derfra ruller sagen.

Efter måneders efterforskning har Københavns Politi valgt at rejse tiltale mod den betjent, der udførte selve det påståede overfald.

Ifølge anklageskriftet, som BT er i besiddelse af, er fængselsbetjenten tiltalt for vold efter paragraf 244 ved at have ’tildelt Toke Lorenzen et slag i hovedet, derefter skubbet ham ned at ligge, og her slået Toke Lorenzen i ansigtet flere gange med knyttet hånd’.

Af anklageskriftet fremgår det, at Toke Lorenzen under overfaldet pådrog sig skader som en blodansamling på næsen og overlæben, blodsprængning i øjet, hudafskrabning i øjenkrogen, ømhed i nakken og en ’dropfinger’ på hånden.

Sagen er berammet i Københavns Byret 7. oktober, og her håber Toke Lorenzen at få oprejsning i det retssystem, der tidligere har sendt ham selv i fængsel.

- Jeg er rasende oven i hovedet. Det føles som en voldtægt. Det er personkrænkende i en sådan grad. Jeg havde nok forestillet mig, at de kunne finde på at give igen, hvis man selv starter noget, men jeg havde aldrig forestillet mig, at de kunne finde på at indlede et decideret overfald, siger Toke Lorenzen.

Vinkede hånligt

Han tror ikke, at hans sag er specielt enestående.

- Jeg tror, at det sker ofte, men i langt de fleste tilfælde bliver det ikke meldt, fordi de indsatte frygter for de andre vagter, siger han.

Fængselsbetjenten fik lov til at arbejde videre i fængslet, selv efter han var meldt til politiet.

- Under en gårdtur vinkede han hånligt til mig fra et vindue, siger Toke Lorenzen.

Efter at der blev rejst tiltale har Kriminalforsorgen valgt at suspendere betjenten, så længe sagen verserer.