Tidligere søndag kom politiet et skridt nærmere at opklare mysteriet om den svenske journalist Kim Walls forsvinden efter hendes tur ombord på den danske opfinder Peter Madsens ubåd. Politiet har nemlig fået ubåden tømt for vand, og de kan nu begynde at undersøge den.

Peter Madsen er sigtet for uagtsomt drab på Kim Wall, men han nægter sig skyldig og har forklaret, at han satte den svenske journalist i land, og at ubåden efterfølgende fik tekniske problemer og sank.

Men efterforskningsleder i sagen Jens Møller udtalte på et pressemøde tidligere på dagen, at:

»Det virker som om, at ubåden er sunket som en bevidst handling«.

Samme opfattelse har tidligere kriminalkommissær og efterforskningsleder ved Rejseholdet, Kurt Kragh.

»Jeg talte med en bekendt, der har været i Søværnet i mange år, og for mig er der ingen tvivl om, at hans forklaring om, at det skulle være en teknisk fejl, der er skyld i, at ubåden pludselig synker, ikke holder,« siger den erfarne efterforsker og pointerer, at ubåden var sikkerhedsgodkendt til at sejle i Danmark.

»Man skal regne med, at det både er politiets kriminalteknikere og søværnets ubådskyndige, der undersøger båden. De vil kunne se, hvad der er årsagen til, at den synker, og er det forsætligt, så bestyrker det mistanken mod ham. Hvorfor skulle kan gøre det?«

Drabsmænd handler sjældent velovervejet

Kurt Kragh fortæller, at Peter Madsen selvfølgelig har kunnet tænke sig til, at man ville hæve ubåden, og at han dermed vil blive afsløret i at have løjet, hvis det viser sig, at han selv har fået den til at synke, men er der tale om en forbrydelse, så er det helt almindeligt, at gerningsmanden ikke tænker sine handlinger til ende, fortæller den tidligere efterforskningsleder.

»Når folk vurderer et drab, så tror de, at gerningsmanden er velovervejet, men sådan er det ikke altid. De fleste drab bliver begået i affekt. Det er også derfor, vi ofte hører venner og familie udtale, at de ikke tror, deres pårørende kunne finde på det, men det kan rigtigt mange mennesker. Hvis en række uheldige faktorer er til stede på en gang, så sker det engang i mellem.«

Politiet meldte søndag middag, at de ikke har fundet nogle mennesker - hverken levende eller døde - ombord på ubåden Nautilus.

Muligt at retsforfølge uden lig

Lykkes det ikke at finde et lig, kan det dog godt lade sig gøre at retsforfølge og dømme en gerningsmand for drab alligevel, fortæller Kurt Kragh.

»Det bedste eksempel er bøssedrabet på Enø fra 2010, hvor to mænd blev dømt for drab på trods af, at der hverken var lig, gerningssted eller øjenvidner,« siger Kurt Kragh og fortæller, at det i givet fald handler om, at man kan dokumentere en stribe af sammenfald og indicier, der bestyrker mistanken mod den sigtede.