Vil du give kæresten eller en anden, du holder af, en god julegave? Og overvejer du at spare lidt penge og derfor købe gaven på enten Den Blå Avis eller Gul og Gratis?

Så er der god grund til at være opmærksom.

For der er folk på handelsstederne, der ikke har rent mel i posen: De prøver at sælge deres stjålne varer på internetsiderne - og køber du disse hælervarer, kan du blive straffet med enten bøde eller fængsel indtil et år og seks måneder.

LÆS OGSÅ:

- Vi er slet ikke i tvivl om, at hælervarer på nettet er blevet et stigende problem, siger Karl Erik Agerbo fra Nordsjællands Politi til bt.dk. Han forklarer stigningen med, at tyvene lettere kan komme af med deres varme varer på for eksempel sider som DBA (Den Blå Avis) eller Lauritz.com.

Forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring og Pension, vurderer, at op med halvdelen af de danske hælervarer ender med at blive sat til salg på internettet.

- Det er selvfølgelig umuligt at sætte et præcist tal på, da vi ikke fører statistik. Men vi ser helt klart, at flere hælervarer bliver sat til salg på handelsstederne (som for eksempel Den Blå Avis), men også på nye kanaler som for eksempel Facebook, siger konsulent i Forsikring og Pension, Tenna Westergaard.

- Alle kan gratis sætte en annonce på DBA, og det er let for sælgeren at være annonym. Derfor er det en let måde for hæleren at komme af med sin vare på hurtigt, siger det fra Tenna Westergaard.

Derfor opfordrer både hun og politiet købere til at være opmærksomme, når de handler på nettet. Køberen skal bruge sin sunde fornuft. Er varen usandsynlig billig, bør en alarmklokke ringe.

Det samme råd giver DBA.

Med 1,2 millioner brugere om måneden er DBA Danmarks største handelssted - og kan således være et særdeles lukrativt sted for hælere, der forsøger at komme af med deres varer hurtigt.

- I år har vi indtil videre fået 30 henvendelser fra brugere, der er blevet mistænkelige over en annonce på DBA. For eksempel fordi varen var ualmindelig billig, og at køberen derfor frygtede, at der kunne være tale om hælervarer. Men jeg kan ikke udelukke, at der florerer hælervarer, som vi ikke finder. Vi ser jo aldrig varen, og hælervarer kan være utrolig svære at spotte, siger supportchef hos DBA, Lene Kristensen. 

Derfor giver DBA deres brugere en række gode råd til, hvordan man undgår at købe hælervare på nettet:
  • Mød sælgeren personligt og se varen, inden du betaler
  • Spørg efter original kvittering på varen
  • Undersøg om sælgeren er CPR-valideret (at der personlige data matcher oplysningerne i Det Centrale Personregister). Er sælgeren ikke CPR-valideret,så bed om vedkommendes navn, adresse, telefonnummer og emailadresse.
  • Vurder varens pris i forhold til mærke og kvalitet.
  • Udskriv annoncen og gem al korrespondence til evt. senere brug.

100.000 har købt hælervarer
En undersøgelse foretaget af Justitsministeriet i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd viser, at omkring to pct. af den danske befolkning - eller 100.000 - har købt hælervarer inden for de sidste tre år.

Samtidig vil hver fjerde dansker ikke afvise, at de har købt hælervarer uden at vide det.

Undersøgelsen viste også, at danskerne løber fra ansvaret. De tror nemlig ikke, de er ansvarlige, når de køber hælervarer. Ifølge undersøgelser tror 87 pct. af danskerne, at det er auktionshusene, der har ansvaret for, at varerne ikke er stjålne.

- Det er meget uheldigt, at danskerne ikke ved, at de selv er ansvarlige for at købe hælervarer. Det viser, at der er et stort behov for at informere danskerne om reglerne på området og oplyse om, hvordan de undgår at købe hælervarer. Når det er sagt, må auktionshusene selvfølgelig også vise ansvar og være med til at nedbringe omfanget af køb og salg af stjålne varer - og holde orden i eget hus. Det ansvar kan vi heldigvis se, at de er begyndt at tage på sig, siger formand for Det Kriminalpræventive Råd, Eva Smith.


Har du - uden du vidste det - købt en hælervare på internettet?
Har du set, at din stjålne computer/cykel/fladskærm/designermøbel pludseligt var til salg på for eksempel DBA eller Lautitz.com?
Er du selv hæler?

Så kontakt B.T. på tlf. 50 76 41 59 eller mail: linf@bt.dk